StoryEditor

Prije točno šest godina Mostar bio okovan snijegom, danas temperature iznad prosjeka

Piše D  /  03.02.2018., 11:02h

Iznad prosjeka

Da su se temperature zraka uvelike promijenile u posljednjih šest godina, pokazala je i preliminarna analiza podataka iz mreže meteoroloških stanica Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Siječanj 2018. bio je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka razdoblja od 1961. do 1990. godine. Zbog iznimno visoke temperature, ove godine siječanj je svrstan među najtoplije siječnje od početka meteoroloških mjerenja u BiH, piše Večernji.ba

Na meteorološkim stanicama srednja mjesečna temperatura zraka kretala se od 2,1 Celzijev stupanj na Ivan-sedlu, 6,1 u Bihaću do 7,5 stupnjeva u Mostaru, dok je na meteorološkoj stanici Bjelašnica srednja mjesečna temperatura zraka iznosila -4,2 Celzijeva stupnja. Srednje mjesečne maksimalne temperature zraka u siječnju 2018. bile su znatno iznad višegodišnjeg prosjeka i kretale su se od -2,7 stupnja na Bjelašnici do 16,2 Celzijeva stupnja u Mostaru. Srednje mjesečne minimalne temperature zraka također su bile iznad višegodišnjeg prosjeka i imale su vrijednosti. Analiza karakterističnih dnevnih temperatura zraka tijekom siječnja ove godine pokazala je da su na većini meteoroloških stanica od 5. do 9. siječnja zabilježeni izuzetno topli dani u kojima je srednja dnevna temperatura bila veća za dvije standardne devijacije od prosječne.

Što nas očekuje?

Kada je pak riječ o vremenu koje BiH očekuje idućih dana, prema najavama FHMZ-a, očekuju se kiša i snijeg. Danas, prvi dan vikenda, obilježit će snijeg u Krajini te zapadnim i sjevernim područjima BiH, dok će u ostatku zemlje padati kiša. U poslijepodnevnim satima doći će do pada temperatura, pa će i u ostatku zemlje padati snijeg. Iz FHMZ-a ističu da lokalno može pasti i 120 litara kiše. U Hercegovini će puhati olujni jugo do 90 kilometara na sat. Nedjelja će osvanuti sa snijegom koji će u večernjim satima prijeći u kišu, a u Hercegovini se očekuju lokalni pljuskovi. Za razliku od BiH, u kojoj se snijeg tek najavljuje, dio Hrvatske jučer je bio “okovan” snijegom, što je izazvalo i prometne nesreće. Tako se jučer kod Karlovca prevrnuo autobus u kojem su ozlijeđeni petero školske djece, vozač i jedan odrasli putnik, na sreću, bez smrtnih ishoda. Osim Hrvatske, snijeg je izazvao probleme u prometu i u dijelu Slovenije.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 13:30