StoryEditor

Presuda Mati Baotiću za zločine u Orašju 3. studenog

Piše D  /  20.10.2017., 04:10h

Nakon iznošenja završnih riječi na obnovljenom suđenju Mati Baotiću za zločine počinjene u Orašju, Apelacijsko vijeće zakazalo je izricanje presude za 3. studeni.

Tužitelj Milanko Kajganić je u završnom izlaganju rekao kako je Državno tužiteljstvo dokazalo da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret, kao i da je njegovim radnjama dostignut prag nečovječnog postupanja, javlja BIRN-Justice Report.

Odvjetnica Irena Pehar je istakla kako nije dokazano da je Baotić počinio ratni zločin. Pojasnila je da se ne može utvrditi doprinos optuženog u nečovječnim radnjama, niti da je dosegnut prag nečovječnog postupanja.

- Nisam sklon ovim djelima. Nisam počinio ova djela što mi se stavljaju na teret - kazao je Baotić.

U lipnju ove godine Apelacijsko vijeće je uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH i odredilo održavanje ponovnog suđenja Baotiću. Istodobno su odbačene žalbe Tužiteljstva BiH i Obrane na osuđujući dio presude, zbog čega je Baotić osuđen na deset godina zatvora.

Baotić je proglašen krivim da je, kao zapovjednik drugog odjela Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao Mariju Tunde-Benković te zaštićene svjedokinje S-4 i S-5, kao i da je maltretirao Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali (općina Orašje) i to udarajući ga “metalnim lancem za pse”.

On je bio oslobođen optužbi da je nanosio tešku fizičku i psihičku bol, maltretirao i premlaćivao veći broj civila 1992. godine. Za ovaj dio presude Apelacijsko vijeće je prihvatilo žalbu Tužiteljstva BiH.

Obnovljeno suđenje Baotiću počelo je krajem rujna ove godine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:13