StoryEditor

Presuda iz Prištine vjetar je u leđa Radončićevoj pravnoj i političkoj borbi

Piše D  /  03.02.2018., 09:02h

Iako je on pred državnim Sudom u Sarajevu optužen za kaznena djela ometanja pravosuđa i trgovine utjecajem, a ne za ubojstvo Delalića, odluka međunarodnog suda na Kosovu itekako će se reflektirati na proces protiv Radončića.

Predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH već godinama se spočitava navodna veza s Keljmendijem i ubojstvom Delalića, pa se i dobar dio optužnice protiv njega u Sarajevu oslanja na te tvrdnje.

Stoga ne čudi i Radončićeva reakcija na presudu iz Prištine, u kojoj je prozvao one za koje smatra da su politički kreatori optužnice protiv njega. Teško će mu tko sada osporiti i puno pravo zatražiti provedbu nove istrage o onome što mu je godinama imputirano, a što je, bez dvojbe, značajno opteretilo i njegovu političku karijeru. Jasno je kako presuda Keljmendiju dolazi u vrlo pogodnom trenutku za Radončića.

Sudski proces protiv njega u Sarajevu ušao je u završnu fazu i malo tko vjeruje da bilo što, osim oslobađajuće presude, može biti epilog tog procesa. Presuda iz Prištine samo podebljava takva očekivanja.

Jednostavno je teško vjerovati da Radončić nakon ovoga može biti osuđen za “ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem”. Ma koliko to bilo značajno za Radončića, kao osobu i njegovu obitelj, jednako je važno i s pozicije njega kao lidera jedne od vodećih parlamentarnih stranaka u BiH.

Za njega pozitivan rasplet sudskog procesa u Sarajevu (a posredno i onoga u Prištini) bit će snažan poticaj Radončiću u predizbornoj kampanji koja se uvelike zahuktava. Ako u završnicu kampanje i moguće predsjedničke kandidature Radončić uđe neopterećen sudskim procesom, on ne samo da može očekivati bolji rezultat već i postizborni koalicijski kapacitet.

Prema nekim procjenama, upravo je pokušaj pravne diskreditacije Radončića umnogome kumovao prilično lošem izbornom rezultatu SBB-a na lokalnim izborima 2016. godine.

Bez tog “kriminalnog” bremena Radončićeva politička karijera dobiva potpuno novu dimenziju i potencijal, a izborna utrka na bošnjačkoj političkoj sceni postaje još zanimljivija i neizvjesnija. Ne treba podcijeniti ni mogući utjecaj cijele ove priče na neke druge političke aktere i njihov rejting na sljedećim izborima.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 21:56