StoryEditor

Predsjedništvo usvojilo dokument: Jedna politika u ime BiH

Piše D  /  16.03.2018., 01:03h

Kako između ostalog piše u ovom dokumentu, ažuriranje postojećih smjernica neophodno je kako bi se aktivnosti usuglasile sa značajnim promjenama domaćeg i vanjskog konteksta u prethodnom periodu.

‘‘Od donošenja dokumenta Predsjedništva BiH koji nosi naziv „Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike BiH" iz 2003. godine, došlo je do značajnih političkih, ekonomskih i društvenih promjena kako u samoj Bosni i Hercegovini tako i na međunarodnom planu‘‘, piše u dokumentu usvojenom početkom tjedna.

Pored, za ovakav dokument uobičajenih načela, punopravno članstvo u Europskoj uniji navedeno je kao jedan od glavnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine.

‘‘Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Europskom unijom, te kao zemlja koja je predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji i odgovore na Upitnik Evropske komisije, teži ka dobijanju statusa kandidata u što skorijem roku, a potom i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu‘‘, piše u Strategiji.

Prema ovom dokumentu, nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO, ostaje prioritet institucija BiH.

‘‘Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene k aktivaciji i implementaciji MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u BiH (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave sa provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani BiH. Aktiviranjem MAP-a Bosna i Hercegovina će dodatno unaprijediti svoje institucije i svoju efikasnost u domenu odbrane i bezbjednosti, te tako i dodatno afirmisati BiH kao sigurnu i poželjnu zemlju za strane investicije‘‘, piše između ostalog u Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2023. godine.

Podsjetimo, u analizi koju je nedavno uradio Centar za sigurnosne studije pod naslovom "Gdje se kroji vanjska politika Bosne i Hercegovine?" BiH nije podržala nijednu od preko dvadeset deklaracija EU vezanih za akcije Moskve u Ukrajini i njihovom neposrednom okruženju ili cyber ofanzive na države članice za koje EU optužuje Rusiju. 

U Strategiji vanjske politike najavljen je i nastavak provedbe aktivnosti u odnosu na NATO, " što ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u BiH (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave sa provedbom aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o obrani BiH", navedno je dokumentu Predsjedništva.

Stupovi vanjske politike BiH su sljedeći:

a) Sigurnost i stabilnost;

b) Ekonomski prosperitet;

c) Zaštita interesa državljana BiH u inozemstvu i međunarodnopravna suradnja;

d) Promocija Bosne i Hercegovine u svijetu. 

Komentirajući usvajanje Strategije vođenja vanjske politike predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je za N1 kako je zadat jasan okvir svima da u ime BIH predstavljaju jednu politiku. Do sada su to bile tri politike, kazao je Čović naglasivši kako značaj ovog dokumenta koji javnost još uvijek nije prepoznala.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:40