StoryEditor

Predsjednik Zimbabvea Mugabe podnio ostavku, među zastupnicima izbilo neobuzdano slavlje

Piše D  /  21.11.2017., 05:11h

Predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe, podnio je ostavku, javljaju Reuters i Associated Press.

Parlament Zimbabvea danas je počeo zasjedanje razmatranjem zahtjeva za razrješenjem predsjednika Roberta Mugabea, koji zemlju vodi 37 godina, javlja AFP, prenosi Hina.

Predsjednik Nacionalne skupštine Jacob Mudenda je pred zastupnicima dvaju parlamentarnih domova rekao da smatra da je taj zahtjev prihvatljiv. "To izglasavanje povjerenja je bez presedana u povijesti Zimbabvea od njegove nezavisnosti 1980. godine", naglasio je.

Mugabe je ostavku dao usred sjednice parlamenta i tako ipak preduhitrio svoje svrgavanje. U pismu s njegovom ostavkom navodi se da dobrovoljno silazi s vlasti.

Nakon što je predsjednik Mudenda pročitao Mugabeovu ostavku, među parlamentarnim zastupnicima izbilo je neobuzdano slavlje.

Tisuće Zimbabveanaca također su se okupili ispred zgrade parlamenta kako bi podržali Mugabeovu smjenu, pjevajući, plešući i noseći plakate na Trgu afričkog jedinstva.

 

Predsjednik i Luđakinja Zimbabvea izbačeni iz stranke

Stranka na vlasti ZANU-PF odlučila je pokrenuti proceduru svrgavanja šefa države koji uporno odbija pozive na ostavku nakon vojnog udara u noći između 14. i 15. studenoga.

Tijekom hitnog sastanka u nedjelju vladajuća zimbabveanska stranka ZANU-PF smijenila je s dužnosti čelnika stranke Mugabea (93) i iz svojih redova isključila njegovu suprugu Grace Mugabe.

Prema članku 97 zimbabveanskog ustava, Nacionalna skupština i Senat imaju pravo običnom većinom pokrenuti proceduru razrješenja predsjednika. Formirano je istražno povjerenstvo koje je trebalo sastaviti rezoluciju svrgavanja, a za koju se očekivalo da će dobiti dvije trećine glasova.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:10