StoryEditor

Predsjednica odbacuje zlonamjerna tumačenja njezina obraćanja argentinskim Hrvatima

Piše D  /  14.03.2018., 04:03h

"Predsjednica Republike Hrvatske odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države", stoji u priopćenju pristiglom iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

"Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave isčitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas, ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, Izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine", mnogi u Hrvatskoj okarakterizarili su kao pro-fašističku ukazujući pri tom samo na ustaški dio argentinskih Hrvata. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:35