StoryEditor

Poljski senat odobrio kontroverzni zakon o holokaustu: "Imamo pravo braniti povijesnu istinu"

Piše D  /  01.02.2018., 09:02h

Zakon također zabranjuje opisivanje nacističkih logora u Poljskoj kao "poljskih" te određuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora za kršenje odredbi, navodi Hina.

Prijedlog zakona uzrokovao je sukob s Izraelom koji je optužio Poljsku da pokušava promijeniti povijest. Poljski predsjednik mora potpisati zakon da bi stupio na snagu.

AFP je objavio da je gornji dom poljskog parlamenta odobrio zakon s 57 glasova za i 23 glasa protiv, uz 2 suzdržana. U nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao na njegovo odbacivanje: "Strogo se protivim tom zakonu. Nitko ne može mijenjati povijest i holokaust se ne može poreći".

"Poljska ima pravo braniti povijesnu istinu"

Poljski predsjednik Andrzej Duda odgovorio je u televizijskom razgovoru da njegova država "ima pravo braniti povijesnu istinu". U srijedu je glasnogovornica američkog State Departmenta također zatražila poljsku vladu da ponovo razmotri zakon te izjavila da je SAD zabrinut da bi on mogao potkopati slobodu govora u Poljskoj i uzrokovati još veće diplomatske podjele.

Poljska se već dugo protivi korištenju fraza kao "poljski logori smrti", jer ona "sugerira da na neki način poljska država dijeli odgovornost za koncentracijske logore". Poljska vlada izjavila je da namjera zakona nije ograničavanje slobode govora, već zaštita imena države u inozemstvu. Autor zakona i zamjenik ministra pravosuđa Patryk Jaki izjavio je da je "reakcija Izraela dokaz o tome koliko je zakon potreban". 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:32