StoryEditor

Policija čuva zagrebački advent od terorizma

Piše D  /  04.12.2017., 04:12h

Policija je ove godine odlučila sigurnost podići na još višu razinu pa su zagrebačkim policajcima u pomoć došle kolege iz drugih policijskih uprava – točan broj nije poznat – koji bi se trebali pobrinuti ne samo za sigurnost od mogućih napada nego da se ne ponovi ni prošlogodišnji veliki broj džeparenja u gužvi, piše Index.hr.

 

Tri prstena sigurnosti

Najvidljiviji će, naravno, biti policajci u odorama koji će patrolirati središtem grada. Područje posebnog osiguranja protezat će se od Trga bana Jelačića do Glavnog kolodvora, na kojem će u određenim razdobljima biti zabranjen promet svima, osim vozilima javnog prometa.

"Postavit ćemo blokadne punktove. Prvi će kao upozorenje biti prometni policajci, nakon njih bit će postavljene betonske žardinjere kao fizičke prepreke, a iza njih još jedan krug sigurnosti činit će vozila s interventnim policajcima”, opisao je plan Marko Rašić, načelnik policijske uprave zagrebačke.

U osiguranje adventskih manifestacija policija će uključiti i pse obučene za otkrivanje eksploziva koji će pregledavati sva dostavna vozila koja će ove godine smjeti samo do dostavnih punktova s kojih će se roba do štandova odvoziti kolicima. Dostavna vozila neće smjeti u štićenu zonu, osim u periodu od 2 sata noću do 7 sati ujutro.

Također, pojačano će se u ostatku grada kontrolirati veća vozila, kombiji i kamioni, a u samom središtu i osobna vozila.

 

Zabrana prometa

U akciju su uključeni i operativci Sigurnosno-obavještajne agencije pa u policiji vjeruju da će sve te snage biti dovoljne da organiziraju mirnu zabavu Zagrepčanima i turistima.

Zbog snažnih mjera sigurnosti vozači će morati pripaziti i na posebnu regulaciju prometa.

Radnim danima, odnosno od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 23 sata, bit će zabranjen promet za sva vozila osim tramvaja i vozila stanara na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog. Promet Berislavićevom od Gajeve do Zrinjevca odvijat će se dvosmjerno.

 

Mobilni policijski info punkt

Petkom, subotom i nedjeljom, od 17 do 24 sata, zabrana prometa produljit će se od zapadne strane Zrinjevca do Glavnog kolodvora. Zeleni val u oba smjera bit će otvoren za promet. Ipak, zbog očekivanih velikih gužvi, policija moli posjetitelje adventskih manifestacija da u središte grada ipak dolaze javnim prijevozom.

Policija će postaviti i mobilni info punkt na kojem će posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije o sigurnosti, ali i odmah dobiti pomoć ili prijaviti sumnjive osobe.

 

Regulacija prometa za vrijeme Adventa

Zagrebačka policija obavijestila je građane o posebnoj regulaciji prometa koja je na snazi od 2. prosinca pa sve do 7. siječnja 2018. godine, odnosno za vrijeme trajanja Adventa.

 

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Radnim danima od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 23 sata, zabranjuje se promet za sva vozila osim tramvaja i vozila stanara, na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog, na dijelu od Tesline do Hebrangove ulice, a promet Berislavićevom od Gajeve do Zrinjevca odvijat će se dvosmjerno; petkom, subotom i nedjeljom od 17 do 24 sata, zabranjuje se promet za sva vozila osim tramvaja i vozila stanara, na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog, zapadnoj strani Trga Josipa Juraja Strossmayera i zapadnoj strani Trga kralja Tomislava, na dijelu od Tesline do Mihanovićeve ulice, promet Berislavićevom od Gajeve do Zrinjevca i Katančićevom od Gajeve do Strossmayerovog trga odvijat će se dvosmjerno.

Promet motornih vozila Gajevom, Teslinom i Amruševom u pravcu istoka, sjevernim zelenim valom Boškovićeva i Hebrangova u pravcu zapada te južnim zelenim valom Trenkova i Hatzova u pravcu istoka, odvijat će se bez ograničenja.

Sukladno navedenim zabranama prometa postavit će se privremena prometna signalizacija i regulacija prometa. Policija će uspostaviti blokadne punktove.

Preporučujemo svim vozačima da za vrijeme Adventa u Zagrebu umjesto vlastitih vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar grada Zagreba.

Isto tako, svim tvrtkama, trgovinama i štandovima napominjemo da dostavu u centru grada završe do 7 sati ujutro", poručili su iz PU zagrebačke.

Obavještavaju i kako će se dostava u pješačke zone moći obavljati samo u vremenu od 2 do 7 sati ujutro, a izvan tog vremena samo iznimno omogućit će se dostave na obodima pješačke zone: rotor Bakačeva istočna strana, ulica Pod zidom, Vlaška - Palmotićeva, sjeverna strana Zrinjevca desna traka, Masarykova sjeverna strana od taksi stajališta do Preradovićeve, Strossmayerov trg istočna strana 3 mjesta i Tomislavov trg istočna strana 3 mjesta.

 

Karte prikazuju prometnu regulaciju

Na sljedećoj karti prikazana je zabrana prometa za motorna vozila (osim tramvaja i vozila stanara) na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog, od ponedjeljka do četvrtka, od 17 do 23 sata.

Na sljedećoj mapi prikazana je zabrana prometa za motorna vozila (osim tramvaja i vozila stanara) na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog, Josipa Jurja Strossmayera i kralja Tomislava, od petka do nedjelje od 17 do 24 sata.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:14