StoryEditor

Počinje agonija s čekanjem putovnica - u BiH

Piše D  /  29.07.2021., 23:39h

Ermin Podrug je igrač američkog nogometa. Njegov tim igra u Centralnoj Europskoj ligi. Iako je njegova putovnica, kaže, i dalje važeća, on s timom ne može na utakmice u zemljama Europske unije, javlja N1.  ‘‘Trebao sam ići na utakmicu u Zagreb, sad u subotu. Ističe mi putovnica u lipnju, međutim ne mogu ići zbog ona tri mjeseca da biste ušli u Europu. Predao sam prije mjesec i više dana, ali nije još gotovo, ne znam što ću‘‘, kaže za N1 Podrug.

Ermina, kao i brojne građane BiH, službenici već danima vraćaju sa šaltera s informacijom da putovnice nisu završene u zakonski predviđenom roku od mjesec dana. U Banja Luci je utvrđeno da se samo u tvornici za tiskanje dokumenti zadržavaju i do 25 dana. ‘‘Možda bi moglo to i prije biti, ali znate kako je kod nas, mi volimo da imamo redova, da izgleda kao da nešto radimo‘‘, priča Biljana Babić iz Banja Luke.

A isto raspoloženje je i s druge strane šaltera. Službenici kažu da je situacija dodatno zakomplicirana jer je vrijeme ekskurzija. Postupak izdavanja putnih isprava je kopleksan i pored Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH uključuje i druge nadležne organe u BiH, s različitih administrativnih razina, kao i samog dobavljača putnih knjižica, tj. tvrtku koja je odabrana u postupku jave nabavke.

Prethodno nije bilo putovnica zbog navodne upitne procedure s tvrtkom za izdavanje putovnica. No, to pitanje je riješeno i ugovor s istom tvrtkom produžen za godinu dana. Došlo je do kašnjenja s postupkom javne nabavke, samim tim i nabavkom repromaterijala. No, putovnica ne nedostaje za one koji su spremni izdvojiti 250 KM, te podnijeti zahtjev za izdavanje po hitnoj proceduri.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:44