StoryEditor

Plenkovićeva metla - raspušten HDZ u Lici, požeški župan napokon dao ostavku

Piše D  /  05.01.2018., 08:01h

Konsenzualna odluka i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća je da smo raspustili organizaciju ličko-senjskog HDZ-a - rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon izvanredne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane nakon što je Darko Milinović dao ostavku na mjesto predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije nezadovoljan kadrovskom politikom ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, piše Večernji list.

U nastavku pratite tijek događaja:

19.45 - Konsenzualna odluka i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća je da smo raspustili organizaciju Ličko-senjskog HDZ-a, imenovali povjerenstvo od desetak članova. Njega će voditi državni tajnik u Ministarstvu uprave gospodin Nekić i očekujemo da će se u sljedećim mjesecima organizirati novi izbori u HDZ-u ličko-senjske županije - rekao je Plenković nakon sjednice. - Ključna poruka je da javni natječaji postoje da bi se na transparentan način birali najbolji kandidati, iza takvog načela stojimo, i stoga smo danas donijeli ovakvu odluku. Smatramo da je ovo bila jedna neprimjerena reakcija župana za kojeg mogu razumjeti da želi da županijska organizacija ima određeni upliv u odluke koje se tiču Ličko-senjske županije, međutim, ona je bila kompletno van nadležnosti - rekao je Plenković.

18.10 - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije prije početka sjednice ‘otkrio‘ je li požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, optužen zbog nasilja u obitelji, pristao dati ostavku na mjesto župana.

- Sve ćemo vam reći nakon Predsjedništva i Nacionalnog vijeća - kratko je novinarima odgovorio Plenković upitan je li Tomašević, koji je jutros bio na razgovoru u Vladi, pristao na njegov ultimatum da dade ostavku na mjesto župana.

Plenković je dodao i kako na sjednici treba doći do rješenja vezanog uz Darka Milinovića, koji se prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća sastao s Plenkovićem. Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan o tome, odgovorio je da će se sve vidjeti nakon sjednice.

Na sjednici će s razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji  " i o onome što vas zanima", rekao je Jandroković novinarima. Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić kratko je novinarima poručio da ne zna što će biti na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, ali da "sve probleme unutar političke obitelji treba rješavati unutar političke obitelji, bez obzira postoje li problemi ili ne". 

 17.05 - Gospodin Plenković me pozvao da dođem i razgovaram s njim i pola sata prije sjednice, a pozivu ću se odazvati - rekao je Milinović, piše Dnevnik.hr. Nije htio komentirati navode da će upravo on i njegove izjave o izboru ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, biti na dnevnom redu sastanka. Na pitanje što ako Predsjedništvo odluči raspustiti lički ogranak HDZ-a, kazao je da će poštivati svaku odluku koja se danas na sastanku donese.

- Ako je to opcija reći će mi razloge zašto će to tako biti. Ja ću reći svoje razloge i vidjet ćemo - rekao je i dodao da je on uvijek spreman na kompromis, ali ne i da se omalovažava njega i lički HDZ.

- Preživjet ću večerašnju odluku. Svakako se ide u izbore u županiji, sad je samo pitanje hoće li se ići u izbore za predsjednika ili i za županijski odbor - rekao je.

- Ja sam čist, spavao sam mirna srca i nisam napravio ništa što šteti ugledu HDZ-a i Vlade - kaže Milinović koji je i danas ponovio da ne poštuje rad ministra Ćorića koji ne poštuje bazu koja ga je izabrala. S ministrom Ćorićem nije razgovarao nakon konferencije za medije.

Na pitanje planira li se vratiti u Sabor, rekao je da je on župan i da bi bilo nekorektno da se vrati u Sabor i izazove prijevremene izbore. 

- Ja sam dao ostavku kao moralan čin, izvrgnut sam pritiscima da se borim za stanovnike ličko- senjske županije pa i HDZ-a i to vam je tako kad ste u toj poziciji - rekao je. Ne očekuje povišene tonove danas.

- Mi smo velika, skladna obitelj. U skladnoj obitelji nema mjesta povišenim tonovima, ali ima mjesta argumentima i različitim mišljenjima. Moje namjere nisu bile destabilizacija - rekao je Milinović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:53