StoryEditor

Plenković: Nikakav građanski rat, branitelji su Hrvatsku obranili od agresije

Piše D  /  02.10.2017., 10:10h

"Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je u Hrvatskoj vođen "građanski rat", prenosi Hina.

Naglasio je kako su neupitni karakter Domovinskog rata i velikosrpska Miloševićeva agresija, što je više puta istaknuto s najviših državnih razina - Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. "Za nas tu nema nikakvih dilema", poručio je i dodao kako nema namjeru baš svaki put kada netko nešto kaže, a kako to zahtijevaju pojedini politički akteri, očitovati se i ponavljati "nešto što je notorno, što je istina i što su činjenice".

Na pitanje kako gleda na srbijansko podizanje spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja, Plenković je napomenuo kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s tim u vezi poslalo prosvjednu notu veleposlanici Srbije u Zagrebu.

HDZ protiv povezivanja izbora ustavnih sudaca i povjerenstva za Agrokor

Novinare je zanimao i njegov stav o zahtjevima za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, na što je Plenković ponovio kako je HDZ-u najvažnije da nema nikakvih povezivanja međusobno nepovezanih tema kao što su izbor ustavnih sudaca i povjerenstva za Agrokor.

"HDZ je transparentan. Što se nas tiče, mi smo apsolutno za to, ali ne da se to uvjetuje izborom ustavnih sudaca. Izbor ustavnih sudaca u roku je jedna od važnih zadaća Hrvatskog sabora za koju je potrebna odgovarajuća većina", istaknuo je.

Na novinarski upit o optužbama Ivice Todorića preko bloga na račun potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić ponovio je kako nema namjeru svaki dan reagirati na nove teze i insinuacije. "Vlada ima jasan put koji ima dva temeljna interesa. Jedan je zaštita hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, što podrazumijeva radna mjesta i u koncernu i u brojnim društvima povezanim na njega (dobavljači, OPG-ovi i ostali). Drugi je funkcioniranje pravne države", istaknuo je Plenković.

Novinarima je kazao i kako na sjednici HDZ-ovog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća nisu razgovarali o izboru predsjednika istražnog povjerenstva za Agrokor, već da je na predsjedniku HDZ-ovog saborskog kluba Branku Bačiću i stranačkim zastupnicima da o tome razgovaraju s oporbenim klubovima.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:55