StoryEditor

Plenković ne želi da se smanji broj povjerenika Europske komisije

Piše D  /  14.02.2018., 11:02h

Plenković je izrazio podršku da se na izborima za Europski parlament zadrži koncept Spitzenkandidata odnosno nositelja liste koji je ujedno i kandidat za budućeg predsjednika Europske komisije. Juncker je na prošli izborima bio glavni kandidat Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, te je onda postao čelnik EK-a. ‘‘Cilj je imati veću izlaznost birača i dati predsjedniku Komisije veći legitimitet‘‘, izjavio je Plenković koji i dalje podržava koncept Spitzenkandidata.

Kada je riječ o ideji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se na europskim izborima uvedu transnacionalne liste, Plenković ima određenu zadršku, te smatra da će kandidatima iz Hrvatske biti teško profilirati diljem Europe. ‘‘Ideja je privlačna, ali treba još razrade‘‘, zaključuje Plenković.

Protiv smanjenja broja europskih povjerenika

Hrvatski premijer nije zatvoren prema ideji da se pozicija predsjednika Europske komisije i pozicija predsjednika Europskog vijeća, na kojoj je trenutno Donald Tusk, spoje u jednu. Rekao je da ga zanima prijedlog Komisije o toj temi te da želi raspravu je li pravi trenutak za takav potez. Dodao je kako pozicija predsjednika Europskog vijeća ‘‘postoji tek deset godina, što nije dugo po europskim standardima‘‘.

S druge strane, Plenković se protivi smanjivanju Europske komisije, koja ima po jednog povjerenika iz svake države članice Europske unije. ‘‘Ne još. Imam specifičan pogled na tu temu, jer dolazim iz zemlje koja je europskog povjerenika imala samo pet godina. Mislim da se to ne bi trebalo dogoditi u periodu od 2019. do 2024. godine‘‘, rekao je Plenković. 
Naravno, hrvatskom premijeru ne bi odgovaralo smanjivanje broja europskih povjerenika jer bi i njegovo možebitno zauzimanje pozicije u Europskoj komisiji bilo teže ostvariti, navodi Hina.

Dnevnik,ba

17. travanj 2024 08:20