StoryEditor

Plenković je preživio, ali je načet. Desnica ga žestoko napala

Piše D  /  26.05.2018., 10:05h

Dao je Plenković sve od sebe. Govorio je gotovo sat vremena, a nakon sebe za govornicu pustio one za koje je bio siguran da će ga hvaliti. Iako je vrijeme govora bilo ograničeno na tri minute, njih nitko nije prekidao niti ih upozoravao da skrate, piše Index.hr.

Stier aludirao na Aferu Hotmail

U pokušaju strogog kontroliranja onoga što će biti izrečeno išlo se na izmaranje delegata. Od na početku prepune dvorane najzanimljivije govornike ostalo je slušati samo petstotinjak delegata. No i to je bilo dovoljno da košarkaška dvorana Dražen Petrović odzvanja od aplauza Davoru Ivi Stieru.

‘‘Naš najveći problem danas je klijentelizam. Ortački kapitalizam. Jedni drugima namještaju poslove. Ako se ne riješimo klijentelizma završit ćemo u ropotarnici povijesti. Mi se moramo boriti protiv klijentelizma. Mi moramo biti spremni preuzeti odgovornost, ja sam spreman, vjerujem da ste i vi‘‘, rekao je Davor Ivo Stier jasno aludirajući na Aferu Hotmail i način na koji je Martina Dalić, koju je Plenković branio mjesecima, odrađivala posao oko Lex Agrokora. Plenković se za cijelo vrijeme njegovog govora pretvarao da pozorno čita nekakve papire, a po završetku govora pokušao je prekinuti aplauz mlako zahvaljujući Stieru. Međutim, delegati nisu namjeravali prestati. Ovacije su bile trajale još dugo, što je Stiera nagnalo da pobjednički podigne ruku u zrak.

Kritizirali ga Maletić i Krpina

Plenkovića je kritizirala i Ivana Maletić, doduše jako blago.

‘‘Korupciju i sukobe interesa ne toleriramo i ne prihvaćamo. Oni nikada nisu kolektivni, ne mogu se vezati uz stranku, narod ili državu. To ne dopuštamo. Uvijek imaju ime i prezime, tko je odgovoran, taj odgovara", rekla je.

Najizravniji napad na Plenkovića i njegov način političkog preživljavanja izrekao je jedan od osnivača stranke Drago Krpina.

‘‘Većina u saboru nam ovisi o jednom vjerojatnom budućem zatvoreniku i o Miloradu Pupovcu čije novine na naslovnici nasljednika Stepinca, Šepera i Kuharića nazivaju luđakom. Je li potrebno održavati takvu većinu? Ja mislim da nije‘‘, rekao je Krpina.

Manji broj govornika izravno se osvrnuo na prihvaćanje Istanbulske konvencije i referendume inicijative Narod odlučuje smatrajući da je HDZ pogriješio ratificirajući Konvenciju i ne podržavajući referendume.

Plenkovićev napad na Karamarka

Napadi koje je Plenković doživio daleko su snažniji od njegove blage kritike Tomislava Karamarka prije nekoliko godina. Tim svojim govorom, čija je ključna poruka glasila da ‘‘stranka ne smije biti talac jedne osobe‘‘, bio je istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Tada je Karamarko još uvijek pokušavao presložiti većinu kako bi se održao na vlasti. I samo se Plenković usudio nježno ga kritizirati. Sada je javna opozicija u stranci puno brojnija.

No Plenković još uvijek vlada. HDZ-ovcima se ne ide na izbore, ali Plenkovića im je očito dosta. Samo je pitanje koliko su složni i koliko će imati strpljenja prije nego što krenu u izravni napad. Puno toga će ovisiti o srpnju i razrješenju krize s Agrokorom. Ne bude li onakvo kakvo Plenković obećava, pobunjenici će imati oružje za napad. S druge pak strane, Plenković ima dva mjeseca da ih pokuša neutralizirati, no za to vjerojatno nema dovoljno snage. Imenovanjem Tomislava Tolušića za potpredsjednika vlade i Darka Horvata za ministra gospodarstva učinio je ustupak dijelu stranačke opozicije i time im priznao snagu.

Teško je, ipak, očekivati da Plenković neće krenuti u protunapade ili da će kritičarima zaboraviti što su mu rekli.

‘‘Može se i kritizirati, ali onima koji kritiziraju poručujem da su mogli biti članice i članovi vlade ili ostati u vladi i sudjelovati u odlukama‘‘, poručio je Ivani Maletić, koja nije željela u vladu, i Davoru Ivi Stieru, koji je podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova kada je Plenković sklopio koaliciju s HNS-om.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:53