StoryEditor

Papa Franjo pred svjetskim diplomatima proglasio "ideološki kolonijalizam"

Piše D  /  16.01.2018., 10:01h

Papa Franjo je u svom godišnjem obraćanju diplomatskom zbora Svete Stolice istaknuo pravo na život, potrebu za štitom obitelji i opasnosti "ideološkog kolonijalizma".

"S odstojanja od sedamdeset godina, bolno je vidjeti koliko se danas temeljnih prava i dalje krše. Prvo pravo među svim pravima je pravo svakog čovjeka na život, slobodu i osobnu sigurnost“ rekao je papa Franjo na početku obraćanju posvećenom Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, čiji je 70-ti rođendan ove godine.

"Nije samo rat ili nasilje to što krše ljudska prava. U našem vremenu postoji puno suptilnih sredstava: mislim prije svega na nevinu djecu odbačenu čak i prije nego što su rođena, ponekad nepoželjna jednostavno zato što su bolesna ili nepravilna ili kao rezultat sebičnosti odraslih ", dodao je.

Također je oštro kritizirao pojavu "novih prava koja se nerijetko sukobljavaju jedna s drugima", koja ne poštuju"društvene i kulturne tradicije"i ignoriraju"stvarne potrebe"s kojima se susreću mnoga društva.

"Nešto paradoksalno, postoji rizik da ćemo, u ime ljudskih prava, imati uspon modernih oblika ideološke kolonizacije od strane jačih i bogatijih, na štetu siromašnijih i najranjivijih", rekao je papa Franjo. Ideološki kolonijalizam je trenutno stanje agresivne promocije homoseksualnosti i transrodnosti.

Međutim, ljudska prava, rekao je Papa, moraju biti "utemeljena na naravi koju objektivno dijele svi unutar ljudske rase." On je osudio "reduktivnu viziju ljudske osobe" koja vodi nepravdi, društvenoj nejednakosti i korupciji.

Papa Franjo također je snažno govorio o neuspjehu nacija i međunarodne zajednice da zaštite obitelj opisanu u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima kao "prirodnu i temeljnu skupnu jedinicu društva ... koja ima pravo na zaštitu društva i države".

"Nažalost, činjenica je da se, osobito na Zapadu, obitelj smatra zastarjelom institucijom", s žaljenjem je konstatirao papa Franjo, piše C-Fam.

"Danas se kratkotrajni odnosipreferiraju nad stabilnosti konačnog projekta života. No, kuća izgrađena na pijesku krhkih i nejasnih odnosa ne može opstati", dodao je, opisujući brak kao"stijenu"na kojem se gradi društveni poredak.

On je pozvao države da "trebaju usvojiti pravu politiku kako bi podržale obitelj o kojoj ovisi budućnost i razvoj država".

Upozorio je da "zanemarivanje obitelji ima još jedan dramatičan učinak - osobito prisutan u nekim dijelovima svijeta - smanjenje stope nataliteta. Doživljavamo pravu demografsku zimu!"presudio je, rekavši da je to rezultat društava koja se zatvaraju u sebe.

Papa je također ukazao na razmišljanja o ljudskim pravima svojih prethodnika Benedikta XVI. i Svetog Ivana Pavla II. "Za Svetu Stolicu, govoriti o ljudskim pravima znači iznad svega ponovno u središtepostaviti ljudsku osobu, kako ju je želio i stvorio Bog na svoju sliku i priliku", rekao je papa Franjo. On je naglasio da postoji "značajan odnos" između Evanđelja i duha u kojem je izrađena Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Kao i u nedavnoj reformi Papinske akademije za život, Papa Franjo tumačio je pravo na život općenito, ne referirajući se samo na zabranu proizvoljnog lišavanja života, nego i na širu socijalnu pravdu i sigurnosnu skrb, uključujući okoliš, razoružanje, mir i postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:06