StoryEditor

Papa Franjo doputovao u svetište Fatimu

Piše D  /  29.07.2021., 23:13h

Papu Franju je po dolasku u marijansko svetište Fatimu, u središtu Portugala, dočekalo oduševljeno mnoštvo vjernika kako bi proslaviti stotu obljetnicu ukazanja Djevice Marije trima malim pastirima.

Sveti Otac, rođen u Argentini, sletio je predvečer u zrakoplovnu vojnu bazu Monte Real, u središtu zemlje, gdje ga je po silasku iz zrakoplova dočekao predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa. Ovo je donekle posebno putovanje, putovanje molitve i susreta s Bogom i Majkom Božjom, rekao je Papa u zrakoplovu, opušten i dobro raspoložen, nakon čega je pozdravio novinare koji su s njim putovali, javlja HRT.

Papa se helikopterom portugalske vojske stigao na gradski stadion u Fatimi, udaljenoj četrdestak kilometara. Od stadiona do svetišta, putem dugim oko 5 km, provezao se u svom papamobilu pozdravljajući okupljene vjernike, njih više stotina tisuća.

Tijekom čitavog dana hodočasnici iz cijelog svijeta pristizali su na golemi plato ispred svetišta koji može primiti oko 400.000 ljudi. Papa koji je veliki štovatelj Presvete Djevice i cijeni postojanost narodne pobožnosti kakvu je upoznao i među najsiromašnijima u Latinskoj Americi, rekao je da u ovaj jednodnevni posjet dolazi kao "hodočasnik mira".

Papa će sam moliti u Kapelici Ukazanja, podignutoj na mjestu gdje se, po predaji, Djevica Marija pojavila 13. svibnja 1917. godine u tri navrata trima pastirima tog skromnog sela, usred vihora Prvog svjetskog rata.

Približno 400.000 hodočasnika moći će zauzeti mjesto na velikom platou u podnožju bazilike kako bi prisustvovali javnoj molitvi i blagoslovu pape Franje.

Ostale stotine tisuća vjernika zadovoljit će se velikim ekranima gdje će pratiti Papu.

U subotu će, na stotu obljetnicu prvih ukazanja troje djece, bit će vrhunac hodočašća. Francisca i njegovu sestru Jacintu, preminule vrlo mlade od španjolske gripe, Papa će proglasiti svetima na misi. Treća vidjelica, Lucia, umrla je 2005. u 97. godini. Postupak njezine beatifikacije je u tijeku. 

Po katoličkoj predaji, Djevica Marija se pojavila u šest navrata od svibnja do listopada 1917. Jacinti, Franciscu i njihovoj rođakinji Luciji, starima od 7 do 10 godina. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri "tajne" koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u povijesti 20. stoljeća.

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika, stiglo je i 2000 novinara, 2000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju. Franjo je papa koji je došao u Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI., na 50. godišnjicu ukazanja 1967.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:46