StoryEditor

Ovaj dokument može srušiti izbor Davora Šukera

Piše D  /  23.12.2017., 07:12h

Naime, HNS je tek danas, uoči glasanja za predsjednika, uskladio Poslovnik o radu Skupštine sa Statutom HNS-a, što je trebao učiniti u roku od 90 dana od izmjene Statuta. Podsjetimo, HNS je godinu i pol dana opstruirao novi Zakon o sportu i odbijao promijeniti sastav Skupštine, jer u novom sazivu moć gube županijska središta, poluge moći HNS-a, dok veći broj članova dobivaju hrvatski klubovi.

Kada su konačno postupili po zakonu, nisu to napravili do kraja. Preciznije, nisu uskladili sve opće i pravne akte Saveza s novim Statutom koji su donijeli početkom lipnja 2016. godine. Riječ je o birokratskoj sitnici, no ona je odigrala važnu ulogu u kandidacijskom procesu i skraćivanju vremena Dariju Šimiću, koji nije uspio skupiti dovoljan broj potpisa županijskih baza kako bi postao kandidat.

Da je HNS na vrijeme pristupio usklađivanju propisa, prije izbora morao bi održati jednu redovnu Skupštinu, na kojoj bi Šimić predložio izmjene procesa kandidature zbog njegove nedemokratičnosti. 

Iako u Skupštini HNS-a sada veću zastupljenost imaju klubovi, kandidacijski proces nije se bitno mijenjao i u njemu su ključnu ulogu imali županijski savezi. Njihovi predstavnici su HNS-ova poluga moći, mahom lokalni političari i profesionalni podizači ruku koji daju legitimitet nogometnoj vlasti, održavajući postojeće stanje te privid demokracije u tom neprobojnom, toksičnom sustavu. Čak je i premijer Andrej Plenković, do jučer nezainteresiran za stanje u nogometu, preporučio Šukeru da otvori prozore i provjetri HNS. Nakon što se krilo HDZ-a u nogometnom savezu oglušilo na preporuku premijera, u HNS je opet upala Sportska inspekcija. Reagirali su, službeno, po prijavi Šimićeve inicijative, zbog neusklađenosti Poslovnika o radu Skupštine sa Statutom HNS-a, no jasno je da inspekcija spašava i ugled premijera koji očito ne drži pod kontrolom svoje ljude u nogometnom savezu.

Iz HNS-ova PR laboratorija potom je izašlo priopćenje o obavljenom nadzoru Sportske inspekcije koja je, kako tvrde, zaključila da HNS radi u skladu sa zakonom. No riječ je o nadzoru obavljenom još u rujnu 2017. godine, tijekom redovnog postupanja, a ne o inspekciji vezanoj uz današnju Skupštinu.

HNS je tajmingom priopćenja pokušao obmanuti javnost, da bi potom usvajanje Poslovnika o radu Skupštine gurnuo na izglasavanje na današnjoj sjednici, uoči izbora za predsjednika, a tri mjeseca nakon propisanog roka. Time su dokazali da se s pravom propituje legalnost akta kojim je sazvana izborna Skupština, pa i legalnost same Skupštine. 

Davor Šuker ipak je dobio novi mandat. U Savezu ga nitko ne podnosi, no većina za njega glasa, kako bi sačuvali vlastite pozicije. 

Šukerovu  protivniku Dariju Šimiću, koji je na današnjoj Skupštini jedini glasao PROTIV, ostaju duge i neizvjesne birokratske borbe na upravnim sudovima, piše Index.hr.


Poslovnik o radu Skupštine donesen je danas, debelo nakon roka propisanog Zakonom o sportu

24. travanj 2024 17:23