StoryEditor

Ova američka država je legalizirala naoružane učitelje, evo i zašto

Piše D  /  09.03.2018., 10:03h

Nakon što je devetnaestogodišnji Nikolas Kruz sredinom prošlog mjeseca ubio sedamnaest učenika i profesora u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi, tamošnji je Kongres, izgleda, ipak odlučio djelovati i barem otežati kupnju oružja i sam proces njegova dobivanja, prenosi Večernji.ba

Čeka se potvrda guvernera

Predstavnički dom na Floridi odobrio je zakon koji ograničava pristup vatrenom oružju, ali je istovremeno u zakonsko rješenje ugradio i prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji otvara put mogućnosti naoružavanja školskog osoblja kao odgovor na nedavni pokolj u školi u Parklandu.

Nakon izglasavanja u ponedjeljak u Senatu, “zakon o javnoj sigurnosti Marjory Stoneman Douglas” – po imenu škole u kojoj je pobijeno 17 ljudi 14. veljače – odobren je u Predstavničkom domu sa 67 glasova za i 50 protiv.

Kako bi stupio na snagu, mora ga ratificirati guverner Floride Rick Scott, ali on se još nije izjasnio hoće li se usprotiviti. Zakon će automatski stupiti na snagu za 15 dana ako Scott na njega ne stavi veto.

Što se samog guvernera tiče, njemu nije sporan dio vezan za ograničavanje pristupa oružju, već naoružavanje školskog osoblja.

Scott je, naime, nedavno javno izjavio da se protivi prijedlogu predsjednika Donalda Trumpa da se naoružaju nastavnici kazavši kako takav potez ne bi doveo do sprečavanja napada na škole kao ranjive ciljeve u društvu, već bi možda rezultirao dodatnim nasiljem.

Osim toga, smatra i da nije dužnost nastavnika, koji su odgovorni za obrazovanje djece, da istovremeno glume naoružane zaštitare.

Kompromisno rješenje

Sukladno takvom razmišljanju, kongresnici su novim zakonom omogućili naoružavanje dijela osoblja u javnim školama, ali ne i nastavnika koji rade u razredima. Zakonskim prijedlogom također se podiže dob za kupnju oružja s 18 na 21 godinu i nameće rok od tri dana od predaje zahtjeva do kupnje oružja. Zakon ipak ne zabranjuje prodaju automatskog oružja iako je to bio glavni zahtjev učenika iz škole na Floridi i njihovih roditelja.

S obzirom na zakonsko rješenje, izgleda da su zakonodavci na Floridi odlučili napraviti svojevrsni kompromis između prijedloga roditelja učenika iz napadnute srednje škole, Donalda Trumpa i moćne Nacionalne udruge za oružje (NRA).

Iz NRA su, naime, nakon pucnjave u Parklandu poručili kako ne podržavaju uvođenje bilo kakve zabrane nošenja oružja dodajući kako su za napad krive lokalne vlasti i nepoduzimanje političkih poteza.

S druge pak strane američki predsjednik Donald Trump početkom mjeseca, suprotno stajalištima svoje stranke, pozvao je zastupnike donesu “oštar” zakon o oružju i predložio sigurnosnu provjeru svih kupaca naoružanja te dizanje dobne granice s 18 na 21 godinu.

– NRA ima veliku moć nad ljudima, no taj je lobi manje moćan od mene – kazao je Trump i dodao da traži strog i oštar zakon, osobito oštar kada je posrijedi sigurnosna provjera kupaca oružja.

Dnevnik.ba



 

16. travanj 2024 21:26