StoryEditor

Otvara se 10 gradilišta na koridoru Vc, BiH nema dovoljno radnika

Piše D  /  08.05.2018., 10:05h

Dodao je kako nema niti jednog razloga da spomenuta sredstva ne budu iskorištena te kako se s ovim sredstvima može izgraditi više od 100 kilometara koridora Vc. - Nikada ova država nije dobila u pet mjeseci 2,3 milijarde maraka, prenosi Večernji.ba.

Ovu šansu moramo iskoristiti. Kada se otvori u istom trenutku deset gradilišta na koridoru Vc, moguće je da u jednom trenutku dođemo u situaciju da nam nedostaje radne snage. Nismo još spominjali projekt ceste Beograd - Sarajevo, projekt revitalizacije luke Brčko. Nisam siguran da BiH ima toliko radnika da može odgovoriti na sve ove izazove.

Ali to su slatke brige kojima ćemo se uskoro baviti - istaknuo je Jusko. Korist od cijele priče neće biti samo za građevinske tvrtke. Izgradnjom koridora Vc otvara se velika prilika za razvoj turizma.

Dolazak turista u BiH

- Nekoliko milijuna turista iz središnje Europe prolazilo bi kroz BiH tijekom turističke sezone kada bismo završili koridor Vc. Da svaki od njih ostavi samo po 10 eura u BiH, lako je zbrojiti koliko bismo novca dobili. Mnogi bi svratili na naša brojna poznata odredišta i ostali određeno vrijeme u BiH. Korist od završenog koridora Vc bila bi višestruka - objasnio je državni ministar prometa i veza. Osim planova vezanih uz izgradnju koridora Vc, nadležne institucije rade i na unapređenju zračnog prometa u BiH. Jusko je tu posebno istaknuo projekt uspostave zračne linije Pekinga i Sarajeva preko Beograda.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putovnica stupit će na snagu 29. svibnja ove godine. Ministar Jusko je govorio o značaju suradnje dviju država.

Veza s Kinom

- Jedan izuzetno pozitivan sastanak. Inicijalno da bi se uspostavila jedna linija između dviju zemalja nužno je potpisati Sporazum o uzajamnoj zračnoj razmjeni. Čak za 130 posto povećao se broj kineskih turista u BiH. Delegirali smo predstavnike koji će raditi na tome, inicijalno bi se trebalo organizirati da to bude put Peking - Beograd - Sarajevo. I jedno i drugo odredište za njih je zanimljivo.

Ide nam u prilog ukidanje viza - naglasio je Jusko tijekom gostovanja na N1. Samo je pitanje hoće li entitetska razina vlasti na odgovarajući način pristupiti ovim projektima i osigurati da se gradilišta na koridoru Vc, ali i nove zračne linije, pokrenu tijekom ove godine. Interes društva je da se što prije krene s ovim procesima jer će imati pozitivan učinak na cijelu državu.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 14:28