StoryEditor

Osumnjičeni Emin Hodžić: Imam iskustva u ratovanju, ovo je mizerna količina oružja

Piše D  /  01.12.2017., 01:12h

Hodžić je izdržao godinu zatvora  zbog ratovanja u Siriji na strani terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Obrazlažući prijedlog za pritvor, tužitelj Senad Osmić je na početku istaknuo da je u ova dva dana Tužiteljstvo stupilo u kontakt sa svim nadležnim institucijama kako bi se utvrdila povezanost kaznenog djela nedozvoljenog držanja oružja, sa kaznenim djelom za koje je Hodžić bio osuđen.

- U kontaktu smo sa nadležnim institucijama kako bi se utvrdila veza između ovog kaznenog djela i ranijeg za koji je osumnjičeni bio osuđen i to zbog zaštite sigurnosti građana, državnih struktura i međunarodnih institucija u BiH. Osumnjičeni je osuđen za kazneno djelo terorizma, a obilježje tog kaznenog djela je nabavka, transport i držanje nedozvoljenog oružja i eksplozivnih materija - naglasio je Osmić

Tužitelj je istaknuo da je Hodžić zatečen sa velikom količinom oružja i municije, piše Dnevni avaz.

- Prethodno je činio kaznena djela za koja je kažnjen, nedavno je izašao sa izdržavanja kazne i očito je da ona nije preventivno djelovala na njega. Iz svega proizilazi upornost u činjenu kaznenog djela, pa postoji opasnost da bi mogao ponoviti ili dovršiti kazneno djelo. U kontaktu smo sa svim državnim strukturama kako bi se utvrdilo šta je bio cilj i koja je bila svrha ovog naoružanja koje može predstavljati opasnost po građane BiH - kazao je Osmić.

Odbrana koju zastupa advokatica Indira Karahodžić zatražila je od Suda da se odbije prijedlog za određivanje pritvora Hodžiću, te istaknula da se ovo kazneno djelo ne može dovesti u vezu sa kaznenim djelom za koje je Hodžić bio osuđen.

Emin Hodžić je  kazao da od “države ima zabranu izlaska iz BiH”, te je nadalje ustvrdio:

- Da je bila namjena oružja da bude upotrijebljeno, ono bi bilo upotrijebljeno. Ja imam iskustva u ratovanju, to je mizerna količina - kazao je Hodžić.

Advokatica Karahodžić je istaknula da se ne radi o velikoj količini oružja, kako je istaknuo tužitelj. Kazala je da je riječ o dvije puške, zolji, jednoj neispravoj bombi, te improviziranoj napravi. Po njenim riječima, tek vještačenjem će se utvrditi je li oružje bilo ispravno.

Tužitelj Osmić je na ovu konstataciju kazao:

- Umišljaj predstavljaju improvizirane naprave i bombe. Onaj ko ih pravi, ima umišljaj da napravu i iskoristi. Radi se o izuzetno opasnom kaznenom djelu.

Odluka o pritvoru bit će naknadno priopćena.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:53