StoryEditor

Osmero djece iz vrtića u Đakovu zarazilo se salmonelom

Piše D  /  30.07.2021., 03:01h

Dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, potvrdio je tu informaciju, javlja Glas Slavonije.

 

Ne treba praviti paniku

"Salmonela je potvrđena i pod kontrolom je. Mame se boje, što je normalno. Pojavila se u jednoj vrtićkoj skupini u kojoj je 30 djece. To se dogodilo na kraju prošlog mjeseca, a od onda je situacija stalna, nema promjena. Radili smo obradu te vrtićke skupine, dalje nema nigdje ništa. Radili smo tada obradu, a do danas su se već neka djeca i negativizirala. Obavljale su se kontrolne stolice i jedno dijete je već riješeno" kaže dr. Dijanić, potvrđujući kako se ukupno osmero djece zarazilo ovom bolešću.

"Ne treba praviti paniku, razgovarao sam s ravnateljicom, odgojiteljicama, s mamama i tatama, širenja nije bilo. Ponavljam, to se dogodilo u jednoj vrtićkoj skupini, a kako, ne znamo. Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero", kaže dr. Dijanić.

"Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako slamonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalima", kaže liječnik.

Nemoguće da je došla iz vrtićke hrane

Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ornela Koprčina potvrdila je kako je informacija o pojavi salmonele točna te da se pojavila u srednjoj skupini u vrtiću u Botićevoj.

"Bila je sanitarna inspekcija, sve su pregledali, uzeli su uzorke hrane, svim djelatnicima uzorke i svi su negativni. Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu. To je inače bolest koja se ne dobiva samo preko mesa i jaja nego je to bolest i prljavih ruku. To su mala dječica, idu u WC, stave ruke na školjku, ako ih poslije ne operu, mogu se zaraziti. I moj sin je tako dobio prije desetak, petnaest godina, jedini u skupini je imao", rekla je ravnateljica Koprčina. 

Dodaje i kako je nemoguće da je zaraza došla iz vrtićke hrane.

"Da je ona u pitanju, bilo bi to i u drugim vrtićima, mi kuhamo i za Dječji vrtić Nazaret, za Ćolnićevu školu. Nema je ni u našim drugim vrtićima. Roditelji su u panici, u vrtiću Vila je bilo dosta djece koja su preboljela kozice, imunitet im je oslabljen, pojavile su se viroze, ali to nije salmonela", kaže ravnateljica Koprčina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:05