StoryEditor

OSA upozorila entitete da ne osnivaju svoje obavještajno-sigurnosne agencije

Piše D  /  04.05.2018., 06:05h

Bez obzira na sve napade i pritiske, Obavještajno-sigurnosna agencije Bosne i Hercegovine (OSA/OBA) i dalje će nastaviti da, u svom punom kapacitetu i okviru svojih zakonskih ovlasti, odlučno, predano i profesionalno izvršava sve svoje dužnosti i zadatke na teritoriji cijele BiH i doprinosi sigurnosti BiH i svih njenih građana, priopćeno je iz te agencije, prenosi Fena.

Istakli su da pripadnici te agencije svoje zakonske dužnosti i zadatke izvršavaju predano, požrtvovano i profesionalno na teritoriji cijele BiH, doprinose stabilizaciji i unaprjeđenju sigurnosne situacije u BiH i pružaju podršku radu Tužiteljstva BiH, agencija za provođenje zakona, ministarstava unutarnjih poslova i drugih nadležnih institucija u BiH.

- Usprkos velikim sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju regija zapadnog Balkana, Europa i svijet, OSABiH svojim neprekidnim i požrtvovanim radom uspijeva, u suradnji s drugim nadležnim organima i institucijama u BiH, da neutralizira ili umanji sigurnosne prijetnje BiH i svim njenim građanima - naglašavaju.

Podsjećaju da je OSA BiH osnovana Zakonom o OSA-i BiH koji je donijela Parlamentarna skupština BiH te da je agencija odgovorna za prikupljanje, analiziranje i distribuciju obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH.

Također, napominju da se na teritoriji BiH ne mogu osnivati niti djelovati nikakve druge civilne obavještajno-sigurnosne strukture, kao i da OSA ima nadležnost na teritoriji cijele BiH.

Upozoravaju da bi eventualno donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji od entitetskih institucija na osnivanju entitetskih obavještajno-sigurnosnih agencija predstavljalo direktno kršenje Zakona o OSA/OBA BiH, uzurpaciju državnih ovlasti i prerogativa i ugrožavanje ustavnog poretka BiH.

Također, ističu da bi eventualno donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji od entitetskih institucija kojim se zabranjuje ili sprječava djelovanje OSA-e na bilo kojem dijelu teritorije BiH, odnosno kojim se sprječavaju pripadnici OSA-e u vršenju službenih radnji i obavljanju zakonskih dužnosti i zadataka na bilo kojem dijelu teritorije BiH, predstavljalo direktno kršenje spomenutog Zakona o OSA-i BiH.

U skladu s navedenim, iz OSA-e BiH su poručili da će, u suradnji s svim drugim nadležnim institucijama BiH, ukoliko bi došlo do donošenja protuustavnih i nezakonitih pravnih akata ili poduzimanja protuustavnih i nezakonitih radnji od entitetskih institucija, poduzeti sve neophodne radnje u okviru svojih zakonskih ovlasti u cilju zaštite ustavnog poretka BiH, zaštite ovlasti, prava i interesa države BiH i vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:19