StoryEditor

OSA dala pozitivno mišljenje na uvoz oružja za MUP Republike Srpske

Piše D  /  15.02.2018., 10:02h

Potvrđeno je ovo u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je nadležnno za izdavanje dozvola za uvoz oružja.

- Po prijemu urednog i potpunog zahtjeva, prije izdavanja dozvole, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske je tražilo prethodnu suglasnost od Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i Obavještajno - sigurnosne agencije BiH. Nakon pribavljanja navedenih suglasnosti i pozitivnog mišljenja OSA-e, izdata je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme - naveli su u odgovoru pa upit Avaza iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz tog ministarstva pojasnili su da je za donošenje odluke za izdavanje bilo kakve dozvole za uvoz oružja neophodan konsenzus svih navedenih institucija. To znači da u slučaju da ijedna institucija koje su navedene uključujući i OSA -u, koja daje mišljenje o takvim zahtjevima, ne da suglasnost na upućeni zahtjev ili iskaže negativno mišljenje, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odbija zahtjev za izdavanje dozvole.

U ovom slučaju uvozu se nije usprotivila ni OSA na čijem čelu je Osman Mehmedagić kadar blizak Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:01