StoryEditor

Oliver Dragojević dobio Porin za životno djelo

Piše D  /  16.02.2018., 04:02h

Oliver Dragojević jedan je od ovogodišnjih dobitnika Porina za životno djelo, a osim njega nagrad će pripasti i pijanistici Pavici Gvozdić, te Jakši Fiamengu, koji je napisao tekstove za neke od najljepših Oliverovih pjesama kao što su "Nocturno", "Nadalina", "Karoca gre", "Valo veloluška" i druge. 

Oliver Dragojević jedan je od najistaknutijih glazbenika na domaćoj glazbenoj sceni. U karijeri dugoj 50 godina iza sebe ima preko 40 snimljenih albuma, live albuma i kompilacija, a višegodišnju plodonosnu suradnju imao je sa Zdenkom Runjićem.

Jedan je od Porinom najnagrađivanijih izvođača i jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Spektakularnim koncertom u rasprodanoj zagrebačkoj Areni prošle je godine proslavio 70. rođendan te obilježio pola stoljeća uspješne glazbene karijere, stoji u obrazloženju nagrade. - Oliveru Dragojeviću, slično uzoru mu Rayu Charlesu, laska se kako može i telefonski imenik pretvoriti  u  uzbudljiv  glazbeni  doživljaj.  

Po klasičnim mjerilima belkanta u njegovu slučaju ne može se  govoriti  o  lijepom  pjevanju  (kao  uostalom  i  u  primjeru  samog  "brothera  Raya"),  ali  na  krilima  emotivne,  "duševne"  interpretacije  glas  mu  se  pretvara  u  meritum  posebne osjećajnosti, u meritum "dalmatinskog soula" (ili onoga što su Dražen Vrdoljak, pa Zlatko Gall  nazivali  "južnjačkom  utjehom"),  u  glas  snažna  dojma  i  "nove  ljepote". 

Može  se  to usporediti s duhovnim bogatstvom koje će nadjačati svaku fascinaciju ljepotom zasnovanoj na izvanjskom, njezinu neumitnu prolaznost. Takvo što teže se nalazi i nedvojbeno duže traje - rekao je za Olivera Siniša Škarica. Inače, Oliver je u dosadašnjoj karijeri dobio čak 30 Porina.

Više ih od njega imaju samo Nikša Bratoš (32) i Gibonni (37).

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 07:26