StoryEditor

Održan prvi sastanak Kim Jong-una i kineskog predsjednika

Piše D  /  28.03.2018., 08:03h

"Kim Jong-un je otputovao u Peking jer je želio osobno obavijestiti kineskog predsjednika o vrlo brzim diplomatskim promjenama na korejskom poluotoku u posljednjim tjednima", objavila je kineska agencija Xinhua.

 

Posjet Kini je velika promjena za Kima i čini se da se njime želi predstaviti kao vođa koji traži mirna rješenja krize na korejskom poluotoku, za razliku od prošle godine, kada je razbjesnio međunarodnu zajednicu nizom raketnih i nuklearnih testova.

 

Izrazio želju za mirom i stabilnosti na korejskom poluotoku

Tajnoviti posjet Kini je prvi od tri potencijalna sastanka sjevernokorejskog vođe s nekima od najmoćnijih svjetskih čelnika. Sljedećeg mjeseca trebao bi se sastati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, a i Donald Trump je prihvatio sastanak s Kimom.

Kim Jong-un je na sastanku ponovio da je "predan denuklearizaciji korejskog poluotoka". U pismu je pozvao kineskog predsjednika u posjet Pjongjangu te izrazio želju za "novom erom bilateralnih odnosa".

"U ovo proljeće puno sreće i nade, vjerujem da će moj prvi sastanak sa Xijem Jinpingom uroditi plodom našeg prijateljstva te omogućiti postizanje mira i stabilnosti na korejskom poluotoku", rekao je Kim. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:30