StoryEditor

Od mađarskog preko srpskog do bosanskog: Evo što je sve preživio hrvatski jezik

Piše Ivan Crnjac  /  24.10.2017., 10:10h

Podsjetimo, prije 170 godina u Hrvatskom saboru donešena je odluka o proglašenju hrvatskog jezika službenim jezikom. Ovaj dan se obilježava na svim područjima sa hrvatskim govornim područjem i tamo gdje je hrvatski jezik službeni.

Ivan Kukuljević Sakcinski je u saboru prvi put održao govor na hrvstskom jeziku i na taj način pokrenuo cijelu priču svojevrsne jezične obnove. 

U različitim vremenskim razdobljima hrvatski jezik bio je ugrožen ‘zahvaljujući‘ Mlečanima, Turcima i Mađarima, odnosno, Austro-Ugarima...

Dolaskom jedne, zatim i druge Jugoslavije hrvatski jezik se pokušao degradirati nastankom srpsko-hrvatskog što se posebno očitovalo u tadašnjim službenim politikama obrazovanja. 

Danas je hrvatskom jeziku prijetnja bosanski jezik u Bosni i Hercegovini koji se nerijetko hrvatskom narodu pokušava nametati kao zajednički ‘nad jezik‘ pod krinkom kako se svi razumijemo.

Potrebno je čuvati i očuvati jezik jednog naroda jer njegovo iščeznuće nije nešto apstraktno i ne treba se čuditi ukoliko nekad u budućnosti u potpunosti nestane i ostane zapamćen samo kao dio folklora u arhaičnim krugovima i skupinama.

Događalo se da propadnu i ‘veći‘ i ‘jači‘ jezici...

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:25