StoryEditor

Obrana nasilnika Kaplana pokušava dokazati da je Raguž bio lakše ozlijeđen

Piše D  /  11.11.2017., 12:11h

Nakon što je napadnut od strane Salmira Kaplana Raguž je hospitaliziran zbog nagnječenja vrata i prijeloma tiroidne hrskavice nastale uslijed udarca u vrat.

Dani na intenzivnoj njezi

Upravo u tom kontekstu ispitan je vještak medicinske struke dr. Davorin Kozomara, kojega je ovoga puta pozvala obrana optuženih, a koji je Raguževe ozlijede okarakterizirao kao teže. Kozomara je ranije ispitan od strane Tužiteljstva, no obrana je zadržala pravo da svjedoka ispita direktno.

Obranu optuženih zanimalo je prije svega na temelju čega je izvršeno vještačenje, odnosno je li izvršen liječnički pregled optuženih ili se vještak služio jedino medicinskom dokumentacijom. Sudski vještak je odgovorio da je nalaz i mišljenje donio na temelju medicinske dokumentacije Doma zdravlja Stolac i Kliničke bolnice u Mostaru, a da je smatrao da pregled nije potreban, osobito jer je proteklo dosta vremena od trenutka kada su nastale ozlijede do trenutka vještačenja.

Obrana optuženih u pitanje je dovela i vrijeme koje je Marijo Raguž proveo na intenzivnoj njezi, tvrdeći da se ne radi o četiri dana, već sveukupno dan i pol liječenja na intenzivnoj njezi, na što je vještak odgovorio da je sljedeće vrlo lako utvrditi putem temperaturnih listi, koje se svaki dan vode za pacijente na intenzivnoj njezi, te se broj dana može utvrditi po broju temperaturnih listi.

Branitelji optuženih posebno su se koncentrirali da dovedu u pitanje nalaz u kojem se kaže da se u Marija Raguža radilo o prijelomu tiroidne hrskavice, zbog kojeg je ozljeda koju je zadobio okarakterizirana kao teža. Liječnik Kozomara je pojasnio da su i krvni podljev i otok govorili u prilog prijeloma hrskavice, kao i CT snimak.

Tužitelj Spomenko Jukić koji je liječnika Kozomaru već ranije ispitao upitao je vještaka bi li isti nalaz i mišljenje donio i samo na temelju prijava o povredama, a vještak je kazao da bi njegovo mišljenje ostalo isto. Naime, već na temelju njih se može utvrditi da je Raguž pretrpio teške povrede nakon Kaplanova napada. Obrana optuženih od Kliničke bolnice u Mostaru tražiti će dodatnu dokumentaciju vezanu uz liječenje Marija Raguža, među ostalim i temperaturne liste, ali i sve snimke grla i vrata koji su učinjeni dok je ležao u bolnici, kako bi dokazali da se ovdje nije radilo o teškim tjelesnim ozljedama.

Nastavak 29. studenog

Podsjetimo, Marijo Raguž u bolnici u Mostaru je boravio osam dana zbog nagnječenja vrata i prijeloma tiroidne hrskavice nastalih uslijed udarca u vrat. U bolnicu je primljen 2. listopada zbog potencijalno životno ugrožavajućih povreda u predjelu ždrijela.

Po prijemu je otežano gutao, imao promukao glas. Lakše tjelesne ozlijede usred nereda u Stocu zadobili su i Ivica Perić i Nikola Perić, gdje je obrana optuženih također pokušavala dokazati da se radi o ozljedama koje su mogle nastati ranije, ili na neki drugi način. Suđenje se nastavlja 29. studenog u 11 sati, kada obrana za svjedoke poziva Ivicu Perića, Melihu Kapor i Avdu Jaganjca, čelne ljude Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu.

Uvjetne presude

Bitno je napomenuti da su sve presude donesene do sada u ovom predmetu bile uvjetne. Kao i ranije ljetošnje, i presude od konca listopada ove godine su uvjetne.  Za prekidanje izbora i iznošenje biračkih kutija na biračkim mjestima u Osnovnoj školi u Stocu najnovije uvjetne osude dobili su Elvir Nović, Ahmet Ljubović, Haris Baljić i Muhamed Tucaković. 

Također, izrečene su i uvjetne osude za prekidanje izbora i iznošenje biračkih kutija na biračkom mjestu Podgrad I, gdje su uvjetne osude dobili: Admir Penava, Orhan Tikveša, Salko Padalo i Nedžad Čerkez, prenosi Pogled.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:41