StoryEditor

Nobilo: Bošnjaci mogu tužiti Hrvatsku, Tuđman, Šušak i Bobetko su počinili UZP

Piše D  /  17.02.2018., 12:02h

Odvjetnik Anto Nobilo za N1 je rekao da je izložio sve pravne i činjenične aspekte moguće tužbe, no odluka o tome da li će se ići na te tužbe je na Udruženju logoraša.

‘‘Oni će mene obavijestiti. Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv Republike Hrvatske zahvaljujući presudi Haškog Tribunala u slučaju Prlić i drugi u kojem su Tuđman kao tadašnji predsjednik države, Bobetko kao načelnik glavnog stožera i Šušak kao ministar obrane opisani u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori u Herceg-Bosni gdje su nezakonito zatvarani civili s kojima se nečovječno postupalo.

Prvi put imamo u povijesti da su šefovi strane države opisani kao izvršitelji kaznenog djela. Oni nisu presuđeni kao krivi jer su umrli prije početka suđenja, ali iz Presude Haškog Tribunala apsolutno je jasno da su oni sudjelovali u izvršenju svih tih kaznenih djela - da su odgovorni. Kako država odgovara za djela koja njeni funkcioneri počine po zakonima koji vrijede u Republici Hrvatskoj, smatram da se efikasno može podići tužba i ishoditi odšteta‘‘, rekao je on.

Podsjetimo, predstavnici Saveza logoraša BiH sastali su se u Sarajevu s odvjetnikom Antom Nobilom kako bi, nakon punomoćne presude Prliću i drugima, razgovarali o mogućem pokretanju tužbe protiv Republike Hrvatske. 

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 09:32