StoryEditor

Njemačka televizija objavila film o Mamićima i kriminalu u Dinamu

Piše D  /  12.12.2017., 08:12h

"Kako sudski proces protiv visokog nogometnog dužnosnika Zdravka Mamića razotkriva kriminalnu mrežu u zemlji sudionici Svjetskog prvenstva", stoji u uvodu u priču o Dinamovom "savjetniku" i nekadašnjem menadžeru mnogih hrvatskih nogometaša kojem se posljednjih mjeseci sudi zbog izvlačenja milijuna iz Dinama preko transfera igrača. 

Producent i redatelj dokumentarca njemačke televizije je novinar Benjamin Best. Tema filma je utjecaj Zdravka Mamića na hrvatski nogomet, istrage protiv njega, suđenja u Osijeku, uloge Modrića i Lovrena u optužnicama, uz poseban naglasak i na Mamićevu premreženost s pripadnicima visoke politike te prijateljstvo sa sucima.

Osim u osječkoj sudnici, u kojoj je Modrić objašnjavao kako je dijelio novac s Mamićima, snimali smo i u Zagrebu. Autori dokumentarca posjetili su maksimirski stadion, te razgovarali s Markom Sladoljevim, saborskim zastupnikom MOSTA-a i navijačem Dinama te Dariom Šimićem, bivšim proslavljenim reprezentativcem Hrvatske koji se upustio u borbu za vraćanje povjerenja u hrvatski nogomet, odnosno u borbu protiv Zdravka Mamića. 

Mamića istraživali i Švicarci

U filmu govori i Esther Omlin, glavna tužiteljica švicarskog kantona Obwalden, gdje se također vodila istraga protiv gazde hrvatskog nogometa. Rekla je da je to bila opsežna istraga i da su istraživali enorman broj transakcija te dokumente proslijedili Hrvatskoj, a više od toga nisu mogli. Objasnila je kako je novac iz Hrvatske, odnosno Dinama, izvlačen preko švicarske tvrtke Rasport Management AG, a zatim je transferiran na off-shore račune širom svijeta koji, sumnja se, pripadaju "klanu Mamićevih".



Nijemci analiziraju i kako su Mamići, prema USKOK-ovoj optužnici, izvukli novac iz Dinama na primjeru transfera i ugovora Luke Modrića. Podsjetili su i na transfere Eduarda, Mandžukića i Alena Halilovića te pisanja Football Leaksa i Spiegala o sumnjivim poslovima oko Dinamovih nogometaša.

Posjetili su i sjedište tvrtke u Švicarskoj, iza koje navodno stoji Mario Mamić.

.

"Ako je otišao Platini, mora i Mamić"
 
Odgovarajući na pitanje zašto je istraga protiv Mamića trajala tako dugo, Marko Sladoljev podsjetio je da je Mamić imao naklonost politike, da je u odličnim odnosima s gradonačelnikom Bandićem, da je financirao HDZ i bio blizak s predsjednicom Kolindom. 

"Navijači se ne slažu s politikom uprave kluba, ne podržavaju nedostatak transparentnosti i prodaju igrača. Pokrenuli smo inicijativu Zajedno za Dinamo i skupili više od 50 tisuća potpisa za promjenu modela izbora i upravljanja klubom. Jedan član, jedan glas. Navijači žele odlazak uprave, žele čisti početak. U tijeku su sudski postupci i optužbe su ozbiljne. Tražili smo ostavke od čelnika Dinama i HNS-a. Ne želimo prejudicirati, ali vjerujemo da postoji moralna obaveza kao kad je Platini podnio ostavku zbog optužbi za korupciju. Bilo je sličnih situacija i u Njemačkoj. Mamić govori o političkom progonu, a to često govore naši političari na suđenjima za korupciju. Mamićev slučaj je specifičan i mislim da nije politički jer ga istražuju i švicarske vlasti", dodao je Sladoljev.

Šimić: Ne radi se samo o jednom imenu, to je cijeli sustav raznih interesa

Dario Šimić jedan je od rijetkih bivših nogometaša koji je ustao protiv aktualnog vodstva HNS-a. 

"Nogomet bi trebao biti relaksacija, a u posljednje vrijeme je prepun afera. Počelo je s uhićenjima sudačkih čelnika Širića, Djedovića i Šprajcera. Navijači su izgubili povjerenje jer je nogomet povezan s nizom sudskih postupaka. Trebaju nam promjene. Trebaju nam ljudi s kredibilitetom. Navijači trebaju ići na utakmice gledati nogomet, a ne razmišljati o tome je li penal bio namjerno dosuđen ili tko je postavio izbornika reprezentacije. Naravno, nogomet je biznis, ali prije svega zabava".  

Šimić je spomenuo da mu u borbi za hrvatski nogomet pomažu i bivši suigrači Pletikosa, Stanić, Vlaović, s kojima je želio srušiti Šukera na nadolazećoj izbornoj skupštini HNS-a 22. prosinca. No, Mamić, Vrbanović i Šuker pomeli su ga već kod skupljanja potpisa za kanidaturu. 

"Ne radi se samo o jednom imenu, to je cijeli sustav raznih interesa. Nije sve crno. Klubovi su središta razvoja nogometa, a prema novom izbornom sustavu imaju predstavnike u skupštini. Želimo da klubovi imaju pravo izbora, da zarađuju. Ne mogu živjeti samo od prodaje igrača, to se može raspasti u dvije godine. Nemamo dobru bazu za takav sustav", rekao je Šimić.

"Mi smo nogometaši, treba vremena i iskustva za politiku. Neki igrači postanu treneri, direktori, menadžeri. Mi razmišljamo o duplim-pasevima i golovima dok drugi grade karijere kroz institucije i stvaraju zatvoreni krug interesa u koji ne puštaju nikoga. Ali sada je vrijeme za promjene", poručio je Šimić.

19. travanj 2024 23:17