StoryEditor

Njemačka privremeno obustavlja obuku kurdskih boraca na sjeveru Iraka

Piše D  /  18.10.2017., 08:10h

Njemačka će obustaviti svoju misiju obuke kurdskih boraca Peshmerga na sjeveru Iraka zbog sukoba između Kurda i iračke vlade, priopćila je novinarima u srijedu njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

Njemačka je dosad bila glavni partner iračkih Kurda, dajući im 32.000 komada automatskog oružja, kao i druge vrste naoružanja u vrijednosti od oko 90 milijuna eura od rujna 2014. godine, podsjeća agencija Reuters, prenosi Fena.

Gotovo 130 njemačkih vojnika stacionirano je u Erbilu gdje obučavaju kurdske borce.

Njemačka vlada, koja je u srijedu usvojila tromjesečno produženje sedam stranih misija svoje vojske, obustavila je obuku za kurdske borce, zbog toga što želi "osigurati jedinstvo Iraka".

- Prošli petak smo se suglasili s uredom za vanjske poslove da pauziramo s obukom kako se ne bi poslali bilo kakvi pogrešni signali - rekla je Leyen.

Ministrica je kazala da je njemačka misija opremanja i obuke Kurda za borbu protiv Islamske države potrebna i ispravna.

- Nismo zaboravili kako je to izgledalo 2014. godine kada je ISIL pokušao izvršiti genocid nad Jazidima i kada je bio oko 10 kilometara od Bagdada - istakla je.

Obustava obuke je privremena i njen nastavak ovisi o dnevnoj analizi stanja u Iraku, naveo je u srijedu vladin glasnogovornik.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:58