StoryEditor

Neum ulazi u još jednu sezonu prometno odsječen od svijeta

Piše Nikolina Lovrić  /  29.07.2021., 18:33h

Trideset i treća turistička sezona od vremena prve najave cestovnog povezivanja Neuma sa unutrašnjošću države, lagano kuca na vrata, a ova južna i jedina morska općina u BiH, još uvijek odbačena od sviju, čeka na nove kilometre.

Nećemo vrtjeti film od 1984.-edo 2017.-e,  no podsjetiti ćemo vas samo na bližu kronologiju događanja.

Još 14. studenog prošle godine JP Ceste Federacije organiziralo je otvaranje pristiglih ponuda za najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji magistralne ceste M -17.3 Neum – Stolac, LOT 1 i LOT 2. 

Sredstva potrebna za nastavak izgradnje ove, više od četvrt stoljeća čekane cestovne poveznice, osigurana su sredstvima Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

U prosincu 2016.-e JP Ceste FBiH izvijestile su naš portal kako postupak evaluacije ponuda još uvijek traje te kako nije odabran ponuđač, a s obzirom da  Odluku Komisije moraju potvrditi i međunarodne kreditne institucije koje ne rade za vrijeme tada „nadolazećih“ blagdana, cijeli postupak je trebao biti okončan sredinom siječnja kako bi radovi mogli otpočeti u veljači 2017.-e.

Ceste su tada u svom dopisu ostavile i sumnju u skorašnju operativnost odobrenih financijskih sredstava WB i EBRD-a zbog čega je cijeli postupak mogao biti prolongiran.

Krajem ožujka, Cestama Federacije BiH, Dnevnik.ba  je opetovano odaslao upit putem službenog obrasca ovog poduzeća po pitanju nastavka radova na magistralnoj cesti M-17.3 Neum-Stolac, no, četiri dana nakon, odgovor nismo dobili.

Prošle su trideset i tri godine, iscurila su i tri mjeseca posljednjih najava i obećanja, a jedino što imaju stanovnici ove primorske općine sa juga koja nesebično puni Federalni proračun prihodima od turizma, još uvijek je samo šutnja... i vremenom nagrižena postojeća dionica ove, izgleda, utopističke ceste.

Kroz samoću, muk, sve je tiši huk, željeznicu (magistralni put) guta već daljina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:38