StoryEditor

NEMA UČENIKA: Zatvorene dvije područne škole u Velikoj Kladuši

Piše D  /  18.09.2017., 05:09h

Razlog za prestanak rada škole jeste da je za ovu školsku godinu ostao samo jedan učenik trećeg razreda, a samo prije osam godina ovu školu je pohađalo više od dvadeset učenika, rekao nam direktor OŠ „1. mart“ Vrnograč, Ćamil Čuturić , prenosi Radio Kladuša.

Učenik koji je trebao pohađati ovu školu, nastavu je nastavio pohađati u nekoliko kilometara udaljenoj Glinici, a nastavnik i pomoćni radnik prebačeni su u centralnu školu u Vrnograču.

Situacija kao sa školom u Poljani, zadesila je i područnu školu u naselju Šiljkovača. Škola u Šiljkovači ima dugu tradiciju, jer je neprekidno radila skoro 70 godina, a još do prije tri godine školu je pohađalo 27 učenika, rekla nam je pedagogica „Prve osnovne škole“, Alma Filipović

Do privremenog  zatvaranja škole je došlo zbog drastičnog smanjenja broja učenika, a ove školske godine bilo je svega pet upisanih učenika u ovoj školi. Učenici iz ove škole nastavit će školovanje u područnoj školi Polje, a zaposlenici su premješteni u drugu školu.

Primjeri škola u Poljani i Šiljkovači, najbolje oslikavaju trenutno stanje i trendove u državi i našoj lokalnoj zajednici. Prirodni priraštaj je smanjen, a kompletne obitelji se masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom i sigurnijom egzistencijom. Oduvijek je bilo da mjesta gdje se gase škole polako odumiru, a ako se ne počnu dešavati pozitivniji trendovi, ovakvih primjera zatvaranja škola biće nažalost i narednih godina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:38