StoryEditor

Nema policajaca da se otvore svi trakovi na Bijači, zbog čega se čeka i do sat i pol

Piše D  /  11.08.2018., 08:08h

Kako navode iz Granične policije BiH, najfrekventniji međunarodni granični prijelazi na jugu BiH su Doljani i Bijača.

Dulja zadržavanja

"Duljina čekanja na prelazak granice razlikuje se od dana do dana i ovisi o razdoblju dana, ali je najčešće riječ o trajanju od 20 do 30 minuta. Tijekom vikenda na spomenutim graničnim prijelazima evidentirana su zadržavanja od 60 do 90 minuta", ističu iz Granične policije Bosne i Hercegovine. 

Uz pojačanu frekvenciju vozila zbog godišnjih odmora, razlog kolonama na spomenutim, ali i ostalim graničnim prijelazima na jugu zemlje je nedostatak policijskih službenika, zbog čega nisu u funkciji svi prometni trakovi na nekim od prijelaza.

"Svake godine tijekom ljetne sezone dolazi do preopterećenja svih graničnih prijelaza na jugu Bosne i Hercegovine. Uz pojačanu frekvenciju prometa i nedostatak od 529 službenika Granične policije BiH, određen broj službenika angažiran je na graničnim prijelazima za pogranični promet koji su tijekom ljetne sezone prekategorizirani u međunarodne granične prijelaze, a dio je interno zbog migrantske krize preraspoređen na poslove pojačanoga nadzora državne granice u jedinice na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, zbog čega na većini prijelaza u BiH mogu biti otvoreni samo po jedan ulazni odnosno izlazni trak", naglasili su iz ove policijske agencije.

Suvremeni prijelazi

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić nedavno je izjavio kako Granična policija BiH nema dovoljan broj službenika kako bi u potpunosti koristila sve kapacitete na novoizgrađenom prijelazu na Bijači.

"Međunarodni granični prijelaz Bijača obuhvaćen je postojećom sistematizacijom, ali ne kao novoizgrađeni prijelaz s pet ulaznih i izlaznih trakova. Na tom prijelazu angažirani su službenici Postrojbe granične policije Doljani sukladno navedenim okolnostima. Uz MGP Bijača, slična je situacija i s drugim suvremenim prijelazima u BiH, kao što su Rača, Orašje, Karakaj i Velika Kladuša, na kojima, uslijed nedostatka službenika, nismo u mogućnosti u potpunosti koristiti sve infrastrukturne kapacitete", kazao je Galić. 

Alternativni granični prijelazi Bijači i Doljanima su Gabela Polje, Zvirići, Orahovlje i Crveni Grm. 

Kada je riječ o MGP Gorica, zadržavanja su radnim danima u jutarnjim satima do pola sata, a vikendom su evidentirana i dulja. Na MGP Ivanica u prethodnom razdoblju nije bilo pravila, odnosno gužve tijekom ljetnih mjeseci ovise o dobu dana.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:40