StoryEditor

Nema kvoruma za sjednicu, SDP BiH napao HDZ i odustao od pregovora o Izbornom zakonu

Piše D  /  23.01.2018., 12:01h

Izvanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koju su zakazali za danas zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, neće biti održana zbog nedostatka kvoruma.

To je prisutnim zastupnicima SBB-a, SDP-a, DF-a, Stranke za BiH, A-SDA i BPS-a potvrdio šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić navodeći da su na sjednicu stigla 43 zastupnika prema evidenciji stručnih službi.

- Zahvaljujemo se na odzivu na današnju sjednicu. Prema Poslovniku treba prisustvovati najmanje 50 zastupnika, te nemamo kvorum za održavanje sjednice - poručio je Đonlagić, te najavio da slijedi vanredna pres-konferencija klubova SDP-a i DF-a.

Na sjednicu nisu došli poslanici klubova SDA i HDZ-HNS-a BiH.

Navedenim Prijedlogom zakona klubovi SDP-a i DF-a predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu s demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta, koja proističe iz Izbornog zakona BiH.

Također, zakonom bi bio uređen broj i struktura izaslanika Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u županijskim skupštinama. Ipak, izgledno je da ni u slučaju prihvaćanja ovog zakona odluke Ustavnog suda ne bi bile ispoštovane jer bi i dalje bilo prostora za politički inženjering. 

SDP se povlači 

Nakon što je zbog kvoruma propala sjednica na kojoj su inzistirali SDP i DF, SDP je najavila da odustaje od priče o Izbornom zakonu. SDP BiH odlučila se povući iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organiziraju Izaslanstva EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a. Kažu u SDP-u da "u farsi koju režiraju SDA i HDZ", navodeći da su današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali čvrst savez, "kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu, čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele".

Novi Mostar

Očito je da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi ‘slučaj Mostar‘, u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom razdoblju potrošili pola milijarde KM iz proračuna ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke - navodi se. 

Iz SDP-a BiH ističu da izuzetno cijene napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, "ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zloupotrebljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć".

- Pozivamo ih da podrže sve demokratske snage u BiH u nastojanju da rješenje ovog pitanja pronađemo u institucijama ove države, u skladu sa Ustavom i zakonima, i što je najvažnije, voljom svih građana BiH - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:31