StoryEditor

NATO je ključan za Europu i sjevernu Ameriku, odnosi čvrsti poput stijene

Piše D  /  29.07.2021., 18:31h

NATO ima ključnu važnost za Europu i sjevernu Ameriku, posebice danas, u vrijeme ozbiljnih izazova, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prije početka sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja Sjevernoatlantskog saveza, prenosi Hina.

"Naš transatlantski savez čvrst je poput stijene već skoro 70 godina. On je ključan za Europu i ključan za sjevernu Ameriku, naročito je važan danas, u vrijeme ozbiljnih izazova", rekao je Stoltenberg, prije početka sastanka na kojem će prvi put sudjelovati američki državni tajnik Rex Tillerson.

Lako se moglo dogoditi da ovaj sastanak prođe bez Tillersonove nazočnosti, a vrlo se rijetko događa da se održi sastanak u NATO-u na ministarskoj razini bez Amerikanaca te bi se, da je do toga došlo, moglo govoriti o diplomatskom incidentu.

Sastanak koji se održava u petak bio je planiran za sljedeći tjedan, 5. i 6. travnja, ali je pomaknut kako bi se Tillersonu omogućilo da na njemu sudjeluje. On je prošli tjedan objavio da neće doći na sastanak u Bruxelles, jer se u dane sastanka u Sjedinjenim Državama održava američko-kineski summit.

Stoltenberg je minimalizirao važnost pomicanja datuma. "Ministri vanjskih poslova uvijek su vrlo zauzeti i činjenica da su u tako kratkom vremenu mogli uskladiti svoj raspored govori o njihovoj fleksibilnosti", rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da je cilj današnjeg sastanka pripremiti summit čelnika NATO-a, koji će se sastati 25. svibnja u Bruxellesu, a koji će na dnevnom redu imati dvije ključne teme - podjelu troškova obrane i borbu protiv terorizma.

"Potrebna je pravedna raspodjela troškova kako bi naš transatlantski savez održali čvrstim. Počeli smo povećavati izdvajanja za obranu, ali moramo zadržati zamah i ispuniti obećanje koje smo dali", rekao je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a su na summitu u Walesu 2014. zacrtali cilj da će prestati sa smanjivanjem obrambenih proračuna i da će ih postupno povećavati u sljedećih deset godina kako bi dosegnuo iznos od dva posto BDP-a. 

Stoltenberg je rekao da će na sastanku biti riječi o nacionalnim planovima za povećanje obrambenih proračuna u kojima bi svaka zemlja članica trebala odrediti precizan raspored kada i kako će ispuniti cilj o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu. Ti bi se nacionalni proračuni trebali prihvatiti na summitu u svibnju.

Američki predsjednik Donald Trump i dužnosnici njegove administracije ne propuštaju priliku naglasiti da europski saveznici moraju više izdvajati za troškove obrane, a očekuje se da će to u petak ponoviti i državni tajnik Tillerson.

Druga tema summita bit će borba protiv terorizma, posebice protiv IS-a.

NATO podupire globalnu koaliciju protiv terorizma s radarskim letjelicama Awacs u Turskoj i obukom iračkih vojnika kako bi se efikasnije mogli boriti protiv pripadnika terorističke organizacije Islamska država.

Za vrijeme ručka, ministri vanjskih poslova razgovarat će o odnosima s Rusijom, a na tom dijelu sastanka sudjelovaat će i ministri vanjskih poslova Švedske i Finske, zemalja izvan NATO-a, koje su zainteresirane za tijesnu suradnju sa Savezom zbog ruskih prijetnji.

Skup će završiti sastankom s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova u okviru Komisije NATO-Ukrajina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:22