StoryEditor

Nakon toplog siječnja, stižu minusi i nove padaline: Tek ćemo vidjeti što je prava zima

Piše D  /  03.02.2018., 09:02h

Klimatske promjene

U Bihaću je za nekoliko sati napadalo osam centimetara snijega. Temperatura, za razliku od siječanjskih koje su dostizale 15 stupnjeva, jučer je bila na nuli. Prema riječima meteorologa, velike oscilacije u temperaturama i vremenskim prilikama očekivane su u veljači, a ovo je samo uvertira za zimu koja tek dolazi, piše Dnevni Avaz.


Zima je pokazala svoje prevrtljive ćudi u siječnju, koji su, umjesto minusa i snijega, obilježili sunčani dani i prave proljetne temperature. No, meteorolozi kažu da je proljeću usred zime kraj te da nas očekuje veljača s dosta nižim temperaturama i više padalina.  

Iako kalendarski zima traje do 20. ožujka, prema najavama iz FHMZ-a, neće biti jaka i oštra. Prevladavat će dosta promjenljivo vrijeme s velikim temperaturnim oscilacijama.

Šantić: Velike promjene

- Snijega može biti i u svibnju, ali to nije ništa neuobičajeno, jer posljednjih godina vladaju velike klimatske promjene - rekao je Damir Šantić iz FHMZ-a.

Narodna vjerovanja

Klimatolog Željko Majstorović ističe da je fascinantna temperaturna razlika iz prošlog i ovog siječnja, koja je iznosila i do 40 stupnjeva. Također, napominje da će do kraja zime temperature zraka biti nešto više od višegodišnjeg prosjeka, ali da će biti i vrlo promjenljivo.

Majstorović: Iznad prosjeka

 

- U početku se očekuje više kiše i snijega. Do kraja mjeseca možemo očekivati česte smjene perioda sa suncem, kišom i još nekoliko naleta snijega - kaže Majstorović.

Dodaje da se u narodu vjeruje da će „kada je zima topla, ljeto biti dosta varljivo“, ali ne treba zaboraviti ni klimatske promjene, kako u BiH tako i u svijetu.

- Sve je moguće, ekstremi su jako izraženi, tako da se nikad ne zna šta će biti. Prošlo ljeto bilo je izrazito sušno, pa se nadamo da će ovog ljeta biti barem malo više kiše. Ali, još je rano govoriti o tome - rekao je Majstorović.

Još bez rekorda

Klimatolog Majstorović podsjeća na to da ova zima, iako je topla, nije obilježena rekordnim temperaturama. U Sarajevu su u nekoliko navrata u zimskom periodu mjerene temperature i više od 20 stupnjeva, kao što je bio slučaj 2000. i 2007. godine.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 17:29