StoryEditor

Nakon 26 godina policija otkrila tko je raketirao Banske dvore u Zagrebu

Piše D  /  13.12.2017., 12:12h

Meta je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Kaznena prijava podnosi se protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, rečeno je u Ravnateljstvu policije na konferenciji za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Riječ je o visokopozicioniranim pripadnicima nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO) i obavještajnih službi JNA.

‘Istraživanje je trajalo 26 godina te je bilo jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen velik napor i da su u ovom dijelu istraživanja sudjelovale i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore 7. listopada 1991. godine pomoću dva zrakoplova koji su izvršili bombardiranje s ciljem destabilizacije Hrvatske’, rekao je na početku presice Ante Gudelj,načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a.

‘Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, dodao je Gudelj.

U istrazi su sudjelovale SOA, VSOA i sve sastavnice državne vlasti.

Kaznenom prijavom obuhvaćen je i Č.K. (66), djelatnik tadašnje kontraobavještajne organizacije koji je raspolagao obavještajnim podacima o tome gdje će, kada i u kojoj prostoriji biti Franjo Tuđman u Banskim dvorima, a neposredno prije napada ondje je imao sastanak sa Stjepanom Mesićem i Antom Markovićem.

D.I. (59) jedini je hrvatski državljanin među osumnjičenima. On je bio pilot jednog od zrakoplova iz kojeg su raketirani Banski dvori, a trenutno se nalazi u Južnoafričkoj Republici, u kojoj radi kao pilot.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze na području RH te da će se za njima raspisati tjeralice.

Godine 2016. došlo je do prevrata u istrazi te se došlo do novih dokaza. ‘Tijekom 2016. godine kohezija je oslabila i došli smo do personalnih dokaza. Do tada je bio zid šutnje’, rečeno je na konferenciji za novinare, prenosi Tportal.hr.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:21