StoryEditor

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj: Za budući razvoj prioritet nam je cestovna infrastruktura

Piše D  /  19.01.2018., 01:01h

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, u Općini Grude živi 17.308 stanovnika, a ova sredina poznata je po razvoju poduzetničkoga duha i jedna je od najrazvijenijih općina u BiH, prenosi Jabuka.tv.

Načelnik Ljubo Grizelj (HDZ) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 3.724 glasova ili 82,15 posto. Njegov protukandidat Ivan Marić (HDZ 1990) osvojio je 809 glasova ili 17,85 posto, podaci su Središnjega izbornoga povjerenstva BiH, prenosi Radiosarajvo.ba.

Načelnik Ljubo Grizelj u intervjuu govori o projektima izgradnje prometne infrastrukture s ciljem snažnijega razvoja općine Grude, obnovi školskih objekata, nefunkcionalnoj javnoj imovini i drugim pitanjima.

Najvećin potencijalima grudske lokalne zajednice Grizelj smatra prerađivačku industriju, trgovinu i niskogradnu, a među prioritetima ovoga mandata ističe izgradnju potrebne cestovne infrastrukture.

Glavni prioritet će biti izgradnja potrebne cestovne infrastrukture za nastavak razvoja općine. Također, nastavit ćemo s razvojem poduzetničke infrastrukture u Gospodarskoj zoni Grude. Namjeravamo staviti u funkciju nefunkcionalne imovine u javnom vlasništvu, navodi grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Među dosadašnjim najvećim konkretnim  postignućima za vrijeme svojega mandata Grizelj izdvaja izgrađenu infrastrukturu u poduzetničkoj zoni Grude, u kojoj su prvi poduzetnici krenuli s radom. Također, završeni su radovi na uređenju centra Gruda. Završena je izgradnja i adaptacija školske infrastrukture u svim školama na području općine, dodaje Grizelj.

Grizelj je rekao i da se u prvoj godini mandata nisu uspjeli riješiti svi imovinsko-pravni problemi na trasi Južne obilaznice Gruda, a razlog za to bio je nedostatak sredstava na strani korisnika eksproprijacije. U vezi s tim, grudski načelnik vidi i najveće probleme u Općini.

"Najveći su problemi spora realizacija izgradnje cestovne magistralne infrastrukture, tj. Sjeverne i Južne obilaznice Gruda zbog nedostatka sredstava i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, koja će se prevladati osiguranjem sredstava za izgradnju od strane nadležnih federalnih institucija kroz inozemna kreditna sredstva, za što su stvoreni preduvjeti i korištenjem instituta prijevremenoga ulaska u posjed nekretnina na trasi dionica ceste. Nefukcionalnost javne imovine u vlasništvu drugih razina vlasti koja se nalazi u centru općine koju je potrebno staviti u funkciju kroz pojačanu aktivnost općine i viših razina vlasti u privlačenju kvalitetnih privatnih investitora kao i stavljanjem u funkciju za javne sadržaje. Podizanje razine pročišćavanja fekalne kanalizacije kroz rekonstrukciju pročistača otpadnih voda", nabrojio je Grizelj glavne probleme.

Na upit o suradnji u realizaciji projekata s drugim lokalnim zajednicama u BiH, Grizelj je – uz druge – izdvojio projekt Adriatic Canyoning.

"Trenutačno je u realizaciji projekt Adriatic Canyoning temeljem uspješne aplikacije EU sredstava po programu Interreg IPA CBC, HR- BiH-CG, ukupne vrijednosti 1.879.251 eura, partneri Grad Široki Brijeg iz BiH, te Grad Drniš i Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA (Hrvatska) i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog (Crna Gora). Imamo i projekt suradnje s općinama Ljubuški i Posušje, Gradom Široki Brijegom i Županijskom razvojnom agencijom HERAG na projektu podizanja investicijskih kapaciteta. Suradnja s općinom Posušje na izgradnji dijela vodovoda za mještane Posušja i Gruda", govori Grizelj.

U vezi s otvaranjem ili obnovom obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportskih objekata i proizvodnih pogona, Ljubo Grizelj naveo je pothvate koji su dosad realizirani.

"Obnovljene su fasada i sanitarni čvorovi OŠ Grude i Tihaljina, fasada na OŠ Drinovci. Adaptirana je dvorana OŠ Gorica, nadgrađena OŠ Ružići, izgrađena novo krilo OŠ Grude, rekonstruiran krov gradske sportske dvorane, izgrađen proizvodni pogon Violete d.o.o., Grafotisak d.o.o. , izgrađen novi uredsko skladišni prostori T.P. Drinovci d.o.o. , novi uredski prostori Bili Brig d.o.o., novi proizvodni pogon Bilton d.o.o. , novi skladišni prostori Autobat d.o.o., novi skladišni prostori Termomont d.o.o." zaključio je grudski načelnik Ljubo Grizelj.

17. travanj 2024 03:07