StoryEditor

Na političko-diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije "stavljena točka"

Piše D  /  26.08.2017., 05:08h

Jednotjedna diplomatsko-politička kriza između Srbije i Makedonije okončana je uzajmnim razumijevanjem, neizravne su poruke šefova vlada dviju zemlja koji su se danas sastali u Draču na marginama regionalnog skupa zemalja zapadnog Balkana.

Smirivanje napetosti između Beograd i Skopja pozdravio je i europski povjerenik za susjedsku suradnju i proširenje Johannes Hahn koji nazoči tom skupu u albanskoj luci Drač.

Beogradski elektronički mediji prenose izjave premijerke Ane Brnabić i  makedonskog kolege Zorana Zaeva kako postoji "dosta dobro razumijevanje" o daljnjim koracima suradnje, te da je na spor "stavljena točka".

Makedonija će biti suzdržana ukoliko se bude glasovalo o članstvu Kosova u UNESCO-u, priopćila je u Draču srbijanska premijeraka Ana Brnabić poslije razgovora s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom i najavila njegov posjet Beogradu u studenom.

Brnabić i Zaev sastali su se na marginama neformalnog skupa zemalja zapadnog Balkana nakon ovotjedne diplomatske krize između Beograda i Skopja koja je započela povlačenjem osoblja Veleposlanstva Srbije zbog navodne ugroženosti i pojačanih obavještajnih aktivnosti.

"Razgovarala sam sa Zaevom o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumijevanje oko daljih koraka naše suradnje. Pozvala sam ga i dogovorili smo se da posjeti Srbiju u studenom i taj posjet iskoristit ćemo za dogovor o održavanju zajedničke sjednice dviju vlada”, prenose beogradski mediji izjavu srbijanske premijerke iz Drača.

Brnabić je rekla i da će Makdonija biti suzdržana ukoliko dođe do glasovanja o članstvu Kosova u organizaciji UN za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) .

“Makedonija će ostati na istoj liniji, odnosno bit će neutralna ako se bude glasovalo za ulazak Kosova u UNESCO”, rekla je Brnabić nakon što je Beograd tijekom diplomatske krize zamjerio Skoplu podršku Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je na nedavnu političko-diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije "stavljena točka", prenosi Radio-televizija Srbije.

"Svakako da jeste. Istina, razgovor s predsjednikom Aleksandrom Vučićem je bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica", rekao je Zaev novinarima i poručio kako je perspektiva Srbije i Makedonije u napretku i suradnji u svim područjima.

"Naši narodi su veoma bliski. Oni mogu surađivati i bez nas političara. Mi tu trebamo samo da im pomognemo, ako im pomoć zatreba", rekao je Zaev.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izrazio je veliko zadovoljstvo što je nedavna političko-diplomatska kriza Srbije i Makedonije riješena veoma brzo i što "nije bilo potrebe za miješanje Europske unije".

Hahn je rekao kako uvažava činjenicu da su političke vođe dviju zemalja u telefonskom razgovoru riješili nesuglasice.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:15