StoryEditor

MRAČNE PROGNOZE: Dokument njemačke vojske predviđa sukobe diljem Europe i raspad EU

Piše D  /  05.11.2017., 04:11h

Kako Der Spiegel prenosi u najnovijem broju, Bundeswehr u svojoj studiji "Strateška prognoza 2040." donosi nekoliko mogućih scenarija razvoja situacije na europskom kontinentu.
 
Jedan od scenarija nosi naslov "EU u raspadu i reakcija Njemačke" koji polazi od "višestrukih konfrontacija" i raspada postojećeg sustava vrijednosti.
 
"Proširenje EU-a je zaustavljeno, mnoge članice su napustile zajednicu, a Europa je izgubila na globalnoj konkurentnosti", stoji u ovom scenariju.  

Sukob na relaciji istok-zapad
 
Pritom autori studije, koja je jedan od priloga razmišljanjima o budućnosti Bundeswehra, ne polaze isključivo od sukoba unutar EU-a kao glavnom razlogu raspada sustava vrijednosti.
 
"Kaotična, stihijska i sve konfliktnija globalna situacija dramatično je promijenila sigurnosno-političko okružje za Njemačku i Europu", stoji u dokumentu.
 
Kao daljnje moguće scenarije budućnosti europskog kontinenta autori predviđaju povratak sukoba na liniji istok-zapad pri čemu se predviđa samoizolacija nekih istočnih članica EU-a te čak priključenje nekih članica "istočnom bloku".
 
"Kod nekih EU partnera je moguće približavanje državno-kapitalističkom modelu po uzoru na Rusiju", stoji u studiji.
 
Iza ovih "simulacija" stoje znanstvenici akademije Bundeswehra, javlja Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:41