StoryEditor

Mostar radi ozbiljnu strategiju kako bi do 2024. postao Europska prijestolnica kulture

Piše D  /  28.03.2018., 02:03h

Savjetnica službe za kulturu i društvene djelatnosti Grada Mostara Sanela Ćorić  je naglasila da je donošenjem odluke o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture Grad Mostar preuzeo i obvezu izrade Strategije razvoja kulture Mostara.

„Želimo izraditi kvalitetnu Strategiju razvoja kulture Grada Mostara koja će biti ključni strateško-planski dokument i diktirati budući razvoj kulture našega grada. To je dokument koji će definirati i sve segmente gradskog življenja.

S tim ciljem angažirali smo stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom izrade lokalnih i regionalnih strategija Vjekoslava Domjana. Također uz njega koautori izrade strategije bit će fokus grupa , to su ljudi iz Foruma 2024 koji okupljaju najveći broj aktera mostarske kulturne scene“, kazala je Ćorić.

Taj dokument će kako naglašava definirati desetogodišnji razvoj grada Mostara zbog čega se traži aktivno sudjelovanje svih građana na javnim  raspravama koje će biti organizirane povodom izrade strategije kako bi Mostar bio po mjeri njegovih stanovnika.

S tim ciljem je internet stranicu predstavio jedan od članova tima Josip Blažević navodeći kako je stranica na domeni mostar2024.ba već aktivna iako je još u procesu izrade, te će se mijenjati u skladu s vizualnim identitetom kandidature i sadržajno popunjavati.

 „Stranicu smo ranije pustili i na nju smo stavili anketu kako bi bila dostupnija što širem broju građana“, kaže Blažević pozivajući sve građane i građanke da ispune anketu OVDJE i tako daju svoj doprinos izradi strategije.

Pristupnica za kandidaturu se kako je kazano  treba predati do 10.10 tekuće godine i ako se u tom krugu prođe onda će Mostar biti ozbiljan kandidat  koji bi za godinu i pol dana mogao znati hoće li uistinu 2014. godine biti Europska prijestolnica kulture.

Koordinator tima za izradu aplikacije Mostar Europska prijestolnica kulture  Mustafa Alendar ističe da je prije svega cilj ovoga projekta staviti Mostar u fokus javnosti i njezinih građana, te  napraviti iskorak iz stanja u kojem se trenutno  nalazi.

 „Ispunjavanje aplikacije traži od gradske administracije i nevladinih udruga, ekonomije, turizma i svih sektora u gradu angažman djelovanje i postupke u kojima ćemo mi napraviti iskorake u odnosu na sadašnje stanje, ne samo što se tiče kulture nego i ekonomije turizma ali svih grana. Na kraju ja se nadam da će nam biti svejedno jesmo li dobili ili ne tu titulu, jer ćemo biti na tom nivou na kojem smo mapirali Mostar u europskim razmjenama kao interesantan grada prije svega za nas pa sve ostale“, zaključio je Alendar.


Autor: G.Š/Pogled.ba

 

25. travanj 2024 02:24