StoryEditor

Mostar: Obrazovne ustanove u Sjevernom logoru traže policijski nadzor

Piše D  /  16.01.2018., 05:01h

Predstavnici obrazovnih ustanova sa sjedištem u Univerzitetskom sportsko- rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“ u Mostaru u utorak su na sastanku izrazili zabrinutost zbog sve češćih ataka na imovinu i objekte u krugu kampusa Sjevernog logora te od organa MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) su zatražili dosljednu zaštitu.

Sastanak, kojem su nazočili rektor Univerziteta "Džemal Bijedić“ prof. dr. Sead Pašić, direktor Srednje medicinske škole Alija Muhibić, direktor Osnovne Škole „Zalik“ mr. Džemal Juklo, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, glavni imam Medžlisa IZ-a Mostar mr. Dino ef. Maksumić, imam džamije u Sjevernom logoru Šefik ef. Čavčić i predsjednik Gradskog Odbora SDA Mostar Salem Marić, inicirao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Tijekom sastanka najviše se razgovaralo o sigurnosnom aspektu i zaštiti studenata, učenika, službenih prostorija i druge imovine koja se nalazi u tom kampusu.

Sudionici sastanka izrazili su zabrinutost zbog činjenice da istražni organi MUP-a HNŽ skoro u pravilu, u proteklih nekoliko godina, nisu pronašli počinitelje, niti otkrili motive kaznenih djela na prostoru kampusa, navedeno je iz MIZ-a Mostar, prenosi Fena.

Podsjetili su i na pojedinačne slučajeve paljenja tri zgrade Univerziteta i pokušaj paljenja Univerzitetske biblioteke, što se smatra krajnje necivilizacijskim i neprimjerenim činom.

Također, suglasili su se da od nadležnih organa MUP-a HNŽ-a zatraže dosljednu zaštitu, adekvatan video i policijski fizički nadzor, cijelog kampusa u kojem dnevno, po raznim osnovama, boravi nekoliko tisuća ljudi.

Od nadležnih gradskih i županijskih organa i ustanova sudionici sastanka zatražili su što žurnije izmještanje kampusu neprimjerenih i nepripadajućih aktivnosti i pojedinaca te dosljednu građevinsku zaštitu razrušenih i napuštenih objekata, naveli su iz MIZ-a Mostar.

Budući da se radi o izrazito frekventnom lokalitetu, od ogromnog značaja za obrazovanje, razvoj sporta i rekreaciju, uputili su apel svim građanima Mostara da budu svjesni važnosti tog lokaliteta te da svojim odnosom doprinesu njegovom daljem uređenju i funkcionalnosti.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:52