StoryEditor

MO BiH: Organizacija vježbe u početnoj fazi usuglašavanja

Piše D  /  20.02.2018., 05:02h

Povodom informacije portala Dnevnik.ba od 20.02.2018. godine o navodnom organiziranju NATO-ove vježbe sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijem na poligonu Manjača, a koju su prenijeli i drugi tiskani i elektronski mediji,  i imajući u vidu vrlo tendenciozno pisanje, te iznošenje apsolutno netočnih informacija, ovim putem objavljujemo demantij iskaza o namjeri Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH da organiziraju NATO vježbu s avionskom eskadrilom.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ostvaruje uspješnu bilateralno-obrambenu suradnju s velikim brojem država u i izvan Europe, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

U sklopu bilateralne suradnje s SAD-om pored niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vježba zračno-kopnene integracije - Air to Ground Integration tijekom 2019. godine.

Eventualna organizacija predmetne vježbe u početnoj je fazi usuglašavanja, te još nisu utvrđeni niti scenarij, niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila.

Ovom prilikom naglašavamo da za sve vojne vježbe koje se organiziraju u BiH, a koje podrazumijevaju i sudjelovanje međunarodnih subjekata, Ministarstvo obrane BiH prethodno pribavi odobrenje Predsjedništva BiH, te operativne pripreme i samu realizaciju koordinira sa svim drugim institucijama u BiH. Također, i za konkretnu vježbu, ukoliko se utvrdi namjera organiziranja iste, MO BiH će tražiti odobrenje Predsjedništva BiH.

Tijekom sastanka s general-majorem Јohnom Gronskim, zamjenikom zapovjednika Stožera američkih kopnenih snaga za Europu, koji je održan u MO BiH 13.02.2018. godine razgovaralo se o mogućem sudjelovanju OS BiH u NATO vježbama za upravljanje krizama. Nije bilo riječi o vježbi Air to Ground Integration, stoji u priopćenju iz Ministarstva obrane BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:32