StoryEditor

Ministrica vanjskih poslova Austrije: Riješiti Izborni zakon u skladu s odlukama suda

Piše D  /  23.02.2018., 03:02h

U obraćanju novinarima, ona je istaknula da vjeruje da će domaći političari pronaći rješenje i za ovo pitanje, te ih pozvala da ubrzaju reforme i budu pragmatični, prenosi Avaz.ba

Plodovi rada

- Želim da i ljudi ovdje žive, rade i uživaju u plodovima svoga rada, a ne u plodovima poznanstva ili pripadnosti političkoj stranci – izjavila je ona.

Knajsl je istaknula da je za BiH veže višegodišnje iskustvo i brojna osobna prijateljstva. Prisjetila se i da je u našu zemlju dolazila kao slobodni novinar i izvještavala iz nje i prije 30 godina.

Navela je i da je među svojim najbližim prijateljima imala i ženu iz BiH, koja je prije tri godine umrla i kojoj je posvetila svoju zadnju knjigu.

Govoreći o posjeti BiH, naglasila je i da je "svjesno izabrala Sarajevo kao prvo" koje će posjetiti na Balkanu. Dodala je i da ne koristi termin "Balkan", već jugoistok Europe.

- Uvijek sam u svojim predavanjima govorila o jugoistoku Europe i isticala da nije istina da u Europi nije bilo rata od 1945. godine. Imali smo mi i ratove iz 90-ih godina prošlog stoljeća – rekla je novinarima.

Ministrica Knajsl u više navrata založila se da se problemi u BiH rješavaju dogovorom između političara, te da je i to odlika suverenosti jedne države.

Naglasila je i da razumije da je situacija u BiH kompleksna, ali da je to razlog više za pragmatičnijim ponašanjem.

Politika kontinuiteta

Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja koje se ticalo stavova vicekancelara i predsjednika Slobodarske stranke Hajnc-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache), istaknula je da se politika Vlade Austrije, kada je BiH u pitanju, ne mijenja. 

- To je politika kontinuiteta. Za nas je BiH suverena, jedinstvena, međunarodno priznata država. I moram vam reći da me niko od bh. političara nije pitao o ovome tijekom susreta koje smo imali. Vi novinari ste jedini koji su pomenuli ovu temu – rekla je ona.

Precizirala je i da je s bh. političarima, od ministra vanjskih poslova do članova Predsjedništva, razgovarala o prioritetnim obavezama BiH na europskom putu.

Prenijela je i iskustva sa susreta s vjerskim vođama u BiH.

- S reisu-l-ulemom smo malo razgovarali prvo na arapskom, a onda smo prešli na neke druge jezike. Susrela sam se i s kardinalom i liderom Srpske pravoslavne crkve. Mislim da je ovdje potrebno više tog građanskog osjećaja, više sistema... – rekla je ona.

Knajsl je pohvalila nedavno usvojenu Strategiju Europske komisije za zapadni Balkan, te naglasila da je to prilika koju ni BiH ne smije propustiti.

Odgovarajući na jedno od pitanja novinara, ona je naglasila i da će tijekomaustrijskog predsjedavanja EU, od srpnja ove godine, Balkan i BiH biti u fokusu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:44