StoryEditor

Milijuni „na čekanju“ dok se Federacija i RS ne dogovore oko podjele novca od trošarina

Piše D  /  01.05.2018., 06:05h

“Apsolutno ne postoji. Mi ni tada nismo imali suglasnost oko toga. Smatramo da treba da im pripadne manje. Izgradnja autoputa je jedinstven sustav u BiH, a nikako entitetski jer onda bi gradili samo entitetske autoputeve. Ali naravno oko toga je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi”, izjavio je Zoran Tegeltija, ministar financija RS.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 posto novca od putarina se do usvajanja Zakona o trošarinama u prosincu prošle godine dijelilo na 59 posto Federaciji, 39 posto RS i 2 posto Brčko distriktu.

Od Federalnog ministarstva financija ATV nije uspjela dobiti odgovor. ATV neslužbeno saznaje da Vlada tog entiteta traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava, jer smatraju da su veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Iz Ureda ministra financija i trezora BiH, Vjekoslava Bevande ujedno i predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO, priopćeno je da će milijuni i dalje biti zamrznuti sve dok ne postignu suglasnost oko raspodjele entitetski ministri financija.

“Inače od početka primjene Izmjena i dopuna Zakona o trošarinama kada je povećana posebna putarina za izgradnju za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju puteva u BiH, na posebnom podračunu jedinstvenog računa UIO prikupljeno je 64 milijuna maraka za prva dva mjeseca primjene ovog zakona”, naveo je Ratko Kovačević, glasnogovornikUIO BiH.

Ono što je neosporno jeste da ucjene Federacije oko raspodjele sredstava prave štetu i Autoputevima Srpske i Autocestama Federacije BiH, poručuju iz ovih poduzeća. Za razliku od političara, među njima nema nesuglasica u vezi s raspodjelom, jer, kažu, na kraju krajeva aututoputevima se voze svi građani BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:15