StoryEditor

Međugorje bilježi porast broja gostiju iz Poljske, Slovačke...

Piše D  /  06.05.2018., 10:05h

Ako se po jutru dan poznaje, ova sezona u Međugorju bi mogla biti bolja nego je to bio slučaj ranijih godina. Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice HNŽ u Međugorju, rekao je za Klix.ba kako su prvosvibanjski praznici pozitivan indikator za uspješnost ove turističke sezone.

- Prošlog vikenda smo imali između petnaest i dvadeset tisuća hodočasnika u Međugorju, a dobar dio njih je još uvijek tu. Ovo je nama prva špica u sezoni i njome smo jako zadovoljni, a nagovještava uspješnu godinu koja bi mogla biti bolja od prethodnih. Prednjačili su i ovom prilikom Talijani i Poljaci, naša dva glavna tržišta, s tim da je talijansko tržište i dalje u stagnaciji - kaže Vasilj. Broj Poljaka koji dolaze u Međugorje je u konstantnom porastu i oni su u broju dolazaka dosegli nekad nedodirljive Talijane.

 - Brojevi dolazaka za Uskrs bili su očekivani, nisu to rekordne brojke, otprilike kao prošle godine, što znači da i nismo prezadovoljni. Zato su nas ovi prvosvibanjski dolasci ohrabrili. Moramo računati s problemima u Italiji, ljudi koji dođu govore o ekonomskoj krizi i dalje, mnogi su ostali bez posla ili su im smanjene plaće. Morat ćemo prihvatiti tu realnost s talijanskog tržišta, ali tržišta istočne Europe i dalje rastu. Predvodi ih Poljska, a tu su Ukrajina, Slovačka i Mađarska, one će sigurno i ove godine imati znatan rast - objašnjava Vasilj.

 Međugorje je svih ovih godina uspjelo izgraditi smještajne kapacitete s kojima se nitko u zemlji i regiji ne može usporediti, a izgradnja i dalje ne posustaje. - Više od dvadeset tisuća kreveta imamo sada i oni su sasvim dostatni da pokriju sve potrebe i u onim udarnim danima. Nekad smo goste morali smještati u okolnim mjestima, čak u Čapljini, Širokom Brijegu ili Mostaru - kaže nam Vasilj. Vlasti svih razina rade dosta na izgradnji infrastrukture. Za mjesec dana trebao bi svečano biti otvoren kružni tok na ulazu u Međugorje, a najveća očekivanja su od izgradnje prometnice koja bi Međugorje povezala s autocestom i GP Bijača.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:20