StoryEditor

Mahmuljin: Odred “El-Mudžahidin” slušao optuženog

Piše D  /  21.02.2018., 07:02h

Fadil Hasanagić, bivši zapovjednik 35. divizije ABiH, tvrdi da su pripadnici odreda “El-Mudžahidin” bili u stalnom kontaktu s zapovjednikom Trećeg korpusa i slušali njegova naređenja.

Hasanagić je pojasnio da je tijekom operacije “Farz” za oslobađanje Vozuće odred “El-Mudžahidin” bio pretpočinjen 35. diviziji, a kojoj je nadređeni bio komandant Trećeg korpusa.

Prema riječima svjedoka, tokom akcije “Farz” obaviješten je da je u širem rejonu sela Kesten 328. brigada zarobila 50-ak pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), među kojima su bile i tri žene. On pojašnjava da su “mudžahedini” oteli te zarobljenike. Od svog podređenog, kako tvrdi, saznao je da se zarobljenici zlostavljaju na “13. kilometru” i da se počelo s ubijanjem, navodi detektor.ba.

O ovom, Hasanagić tvrdi da je izvijestio usmeno komandanta korpusa, a da je pismeno zatražio da se izvijesti komanda i komandant korpusa.

Svog podređenog svjedok je poslao do “13. kilometra”, ali pojašnjava da mu nije dopušteno da stupi s njima u kontakt, pa je o tome poslao izvještaj komandantu korpusa. Tada mu je komandant korpusa, rekao: “Riješit će se to ili Riješit ćemo to”.

Prema optužnici, u toku napada pod nazivom “Proljeće 95 – dva”, na području općine Zavidovići, vojnicima odreda “El-Mudžahidin” su se 21. jula 1995. predali pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), koji su odvedeni do mjesta Livade. Odatle su ih prebacili u logor “El-Mudžahidina” u mjestu zvanom “13. kilometar” u blizini Kamenice, gdje su držani sve do kraja augusta 1995., a gdje su neki ubijeni i maltretirani.

Svjedok tvrdi da je komandant korpusa imao kontrolu nad odredom “El-Mudžahidin”, odnosno da je odred bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa.

Prema svjedočenju, nije bio u kontaktu s komandantom odreda, “kad bi nešto i poduzeo morao bih pitati komandanta korpusa šta uraditi”.

“Komandant korpusa je mogao nešto uraditi”, istaknuo je Hasanagić, dodavši da dokumenti koji su mu prezentovani potvrđuju ono što je on rekao na suđenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:15