StoryEditor

Madrid poručio katalonskom predsjedniku: "Ne krećite putem bez povratka"

Piše D  /  10.10.2017., 03:10h

"Tražit ću od Puigdemonta da ne poduzima ništa nepovratno, da ne kreće putem bez povratka, da ne proglašava jednostrano neovisnost i da se vrati u legalni okvir", rekao je glasnogovornik Inigo Mendez de Vigo novinarima. Također je naglasio da regionalni predsjednik za to još ima dovoljno vremena.

Puigdemont bi trebao govoriti pred katalonskim parlamentom u 18 sati te iznijeti posljedice referenduma o samoodređenju od 1. listopada, koji je španjolski ustavni sud proglasio ilegalnim. Očekuje se da bi u tom govoru mogao jednostrano proglasiti nezavisnost.

Premijer prijeti ukidanjem autonomije pokrajine prvi put u povijesti

Šef konzervativne vlade Mariano Rajoy upozorio je da bi u slučaju jednostrane deklaracije nezavisnosti mogao zahtijevati ukidanje autonomije pokrajine, mjeru koja nikada nije primijenjena u toj iznimno decentraliziranoj parlamentarnoj monarhiji.

Po više španjolskih medija, Puigdemont je svoj govor pisao i prepravljao čitav ponedjeljak, okružen savjetnicima, rastrgnut nesumnjivo između pristaša neosporna odlaska i onih koji strahuju da će rješenje, nezavisnost, na kraju biti gore zlo od pokroviteljstva Madrida.

"Basta! (Dosta!)", poručile su mu i stotine tisuća Katalonaca protivnika nezavisnosti na velikom prosvjedu u nedjelju.

Šest od sedam najvećih tvrtki odlazi iz Katalonije

Istu je riječ u ponedjeljak upotrijebila glavna udruga poslodavaca, nakon što je šest od sedam katalonskih tvrtki koje kotiraju na burzi odlučilo premjestiti svoje sjedište izvan regije. No, Puigdemontov tim ga je ohrabrio da ustraje, s velikim prosvjedom predviđenim blizu parlamenta.

Službeni dnevni red sjednice katalonskog parlamenta usredotočen je na "političku situaciju nakon referenduma", na kojem katalonski separatisti tvrde da su pobijedili s 90 posto glasova i stopom sudjelovanja od 43 posto.Carles Puigdemont mogao bi odabrati i srednji put, "odgođenu deklaraciju nezavisnosti", ili se zadovoljiti simboličnom proklamacijom navodeći hitnost dijaloga te aktivirati postupak u etapama, da ne bi izgubio obraz. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:03