StoryEditor

Ljubuški: Domaći i strani arheolozi provode važna arheološka istraživanja

Piše D  /  10.03.2018., 06:03h

Na širem području općine Ljubuški, u tijeku je provedba treće od ukupno šest kampanja projekta pod nazivom „Vojnici, veterani i civili u zaleđu rimske kolonije – Istraživanje antičkog kulturnog i društvenog krajolika na širem području Ljubuškog, s upotrebom nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja".

Značajni lokaliteti

Tijekom dosadašnje provedbe projekta, uz pomoć nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja, na lokalitetu Gračine, poznatijem pod nazivom Bigeste, otkriveno je novih 4.000 m2 arhitekture skrivene pod zemljom. Ovakve zaključke dijelom su potvrdila i arheološka istraživanja u terenskim kampanjama Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru tijekom 2017. godine.

Novootkrivena arhitektura nedvojbeno pripada stanu Centuriona (zapovjednika centurije), a nastavkom arheoloških istraživanja potvrdit će se i postojanje manjih vojničkih stanova. Pored lokaliteta Gračine, otkrivene su i nove antičke strukture u mjestima Teskera, Hardomilje i Radišići.

„Nova geofizička istraživanja bit će provedena uz upotrebu magnetometra i mjerača električnog otpora tla na najznačajnijim lokalitetima te terenskog pregleda koji uključuje prikupljanje vidljivih površinskih arheoloških nalaza, dosadašnje terenske i fotodokumentacije u sustav GIS-a (Geografski informacijski sustav), odnosno bazu podataka koja će nam omogućiti daljnju analizu“, kazao je Mirko Rašić, voditelj Odjela za arheologiju općine Ljubuški.

Rad u grupama

Uz arheologa Mirka Rašića, voditelji projekta su magistri arheologije Tomascz Dziurdzik i Tino Tomas, a u provedbi sudjeluje doc. dr. Agnieszka Tomas, magistri Anna Mech, Pawel Janik, Karolina Juszczyk te bachelor Michal Pisz, Wiktor Rutkowski i Magdalena Ochwat.

„Stručni tim će raditi podijeljen u nekoliko grupa, stoga molimo sve sugrađane za razumijevanje, ukoliko se članovi određene grupe izgube ili nehotice zateknu na parcelama u polju bez odobrenja. Svakako su poželjna pitanja, prijedlozi, ali i primjedbe“, poručio je Rašić.

Spomenimo i to da projekt financira Poljski nacionalni znanstveni centar kroz poziv Preludium 10, a provodi se pod vodstvom Sveučilišta u Varšavi te u suradnji s Filozofskim fakultetom u Mostaru i JP Parkovi Ljubuški, piše Radio Ljubuški.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:46