StoryEditor

Lijanović: Presuda me neće zaustaviti da se kandidiram za hrvatskog člana Predsjedništva

Piše D  /  16.01.2018., 04:01h

Iz njegovog press-ureda je priopćeno da je ta presuda nepravomoćna i da je pokušaj zaustavljanja Jerke Ivankovića Lijanovića u pobjedi na izborima za člana Predsjedništva BiH "na način kao što je zaustavljena pobjeda Narodne stranke ‘Radom za boljitak‘ 2014. godine njegovim uhićenjem samo dva dana prije početka predizborne kampanje", prenosi Fena.

- Žao mi je što je Sudsko vijeće izvelo zaključak pred Sudom u Tuzli na osnovu neistina i lažnih svjedočenja koja su plaćana po 50.000 KM i više, o čemu postoje dokazi. U mom dosadašnjem radu nema krivičnih djela. Ovu presudu doživljavam kao pokušaj presude svim poljoprivrednicima i onima koji traže posao u ovoj zemlji jer se pokušava osuditi moje povećanje poticaja i uvođenje novih poticaja tijekom mog mandata kao ministra u Vladi FBiH. Pokušava se osuditi svaki pozitivan trend koji sam uveo i kojim sam poboljšao stanje u poljoprivredi u tom periodu. Očito ćemo istinu i pravdu morati tražiti, ako bude potrebno i od Suda u Strasbourgu.

Napominjem javnosti i stanovnicima da je ova presuda nepravomoćna i da me neće zaustaviti da pravdu istjeramo do kraja i da se kandidiram na narednim općim izborima za člana Predsjedništva BiH i sa svim stanovnicima se izborim za prijeko potrebne promjene koje su neophodne u BiH - izjavio je Lijanović.

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, osuđen je pred Kantonalnim sudom u Tuzli na devet godina zbog zloporabe položaja, a njegov savjetnik Stipo Šakić na godinu dana zatvora.

Lijanović je optužen zajedno sa savjetnikom Šakićem za zlouporabu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i pol godine zatvora. Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona.

Tužiteljstvo je tijekom procesa tvrdilo da je zloporaba poticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sustavno i, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu. Također, tužitelj je kazao kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH.

Obrana je tvrdila da nije postojao spisak poljoprivrednika koji su morali davati polovinu poticaja, a Tužiteljstvo nije pružilo nikakav materijalni dokaz u tom slučaju te da su brojni drugi svjedoci kazali da se nikada nije tražio povrat novca.

Lijanovićeva odvjetnica Mirna Delalić je tijekom procesa istakla da se Tužiteljstvo vodilo iskazima svjedoka „koji su neupućeni ili koji su namjerno iznosili neistinite navode“.

Suđenje je trajalo više od godinu i pol dana. Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 14:19