StoryEditor

Lendo poručio poduzetnicima: Povećajte plaće i tako zaustavite odlazak radnika

Piše D  /  29.12.2017., 05:12h

Premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo izjavio je u petak kako je iz županijske Vlade uspješna i stabilna godina, bez nerješivih pitanja i s visokim stupnjem suglasnosti pri donošenju odluka.

- Financijski stojimo stabilno i vodili smo računa o svakoj utrošenoj marki. Dakle, bio je to vrlo ozbiljan i plodonosan rad Vlade, iako, naravno, uvijek može bolje - kazao je Lendo novinarima u Travniku, prenosi Fena.

Govoreći o prioritetima u idućoj godini, istaknuo je, među ostalim, kako se očekuju značajne odluke kada je u pitanju zdravstvo i školstvo.

- To su i najveće reformske odluke jer želimo unaprijediti ta dva sektora, odnosno provesti racionalizaciju i reorganizaciju. I naravno, očekujemo nekoliko drugih zakona, koji su od vitalnog interesa za SBŽ, poput zakona o pripadnosti javnih prihoda, te izmjena i dopuna Zakona o koncesijama - istaknuo je on, dodavši kako se očekuje smanjen broj upisa učenika u srednje škole, pa će biti nužno riješiti problem viška profesora.

Na pitanje novinara zašto je SBŽ i dalje županija s najmanjom prosječnom plaćom u Federaciji BiH, Lendo je rekao kako je gospodarstvo na tom području većim dijelom bilo nisko akumulativno.

- To su proizvodnje za široke mase, gdje je teško imati visoke prosjeke. Tekstil, koža, obuća, trgovina, to su oblasti u kojima je teško imati visoka primanja. Međutim, prelazimo lagano iz te nisko akumulativne u kumulativnu privredu i sve je veći broj dobrih pogona te se nadam da ćemo izvući taj prosjek na zadovoljavajuću razinu - dodao je.

Pozvao je poduzetnike da povećaju plaće uposlenicima, naglasivši kako ih je jedino tako moguće zadržati.

- Sve je veći broj odlazaka radnika i jedino ih se može zadržati kvalitetnim poslovima i plaćama...Da dolaze na posao zadovoljni, a ne da rade za 400 ili 500 maraka, što su, po mom mišljenju, već prošla vremena - kazao je Lendo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:23